Yemen’de tutuklu değişimi için anlaşma

Ağır bir savaşın yaşandığı Yemen’de hükümet güçleri ile Husi isyancılar arasında, tutuklu değişimi için bir anlaşma yapıldı.

Suudi Arabistan destekli hükümet bünyesinde tutuklu sorunuyla görevli Hadi Heg, AFP’ye yaptığı açıklamada imzalanan anlaşmanın 1500 ila 2000 hükümet güçleri mensubu ile 1000 ila 1500 arasında Husi isyancısını ilgilendirdiğini belirtti.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü de bir açıklamayla anlaşmayı selamladı.

Bu anlaşma, taraflar arsında İsveç’te öngörülen barış görüşmelerinin başlamasından öncesine denk geldi. Müzakerelerin 5 Aralık’ta başlaması bekleniyor.

Mart 2015’te başkent Sana’nın Şii Husi milislerinin eline geçmesi ardından Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu iç savaşta şimdiye kadar 10 binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi. Geride kalan 4 yıla yakın sürede binlerce kişi hastalık ve salgınlardan dolayı hayatını kaybederken, milyonlarca kişi açlığa mahkum oldu.

BM’ye göre 28 milyon nüfuslu ülkede en az 14 milyon kişi açlık öncesi bir durum yaşıyor. Aralık başında bir açıklama yapan BM’nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Marck Lowcock, Yemen’in “büyük bir felaketin eşiğinde” olduğu uyarısında bulunmuştu.