Yemen’de kriz büyüyor: İnsani yardım bağışları yetersiz kaldı

Devletlerin taraflara silah satmak için sıraya girdiği Yemen’de insani krizi sona erdirmek amacıyla yapılan bağış konferansında yeterli miktara ulaşılamadı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan son açıklamalarda, 2015’ten bu yana iç savaş nedeniyle büyük bir insanlık krizinin yaşandığı Yemen’de Covid-19 salgınının yayılması riski de bulunuyor. BM, aynı zamanda silah satışları veya doğrudan savaşta yer alarak yıkımda rol oynayan devletlerle birlikte krizin çözümü için bağışlar toplamaya çalışıyor.

Ülkede Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin desteklediği Mansur Hadi hükümeti ile İran destekli Şii Husi milisleri arasındaki savaşta on binlerce kişi yaşamını yitirirken, 30 milyona yakın nüfusun üçte ikisi insani yardıma muhtaç. 5,5 milyon kişinin ise ne gıda ne de suya erişememe tehlikesi var.

2,4 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR

BM ve farklı kuruluşlarının Yemen’deki insani krize müdahalede Haziran-Aralık ayları arası için talep ettiği para 2,4 milyar dolar. Bunun 180 milyon dolarlık kısmının tek başına Covid-19 salgınıyla mücadelede kullanılacağı bildiriliyor. Bu yardımların toplanabilmesi için ise BM ve Suudi Arabistan organizasyonuyla vizyo-konferans yöntemiyle ülkelerin bağışları toplandı.

SADECE 1,35 MİLYAR DOLAR TOPLANABİLDİ

Ancak başta savaşın tarafı Suudi Arabistan olmak üzere çoğu bölgeye müdahil olan veya silah satan ülkelerin katıldığı konferansta, istenen yardımlar toplanamadı. Konferans sonunda sadece 1 milyar 350 milyon dolar bağışa ulaşılabildi.

Savaşın tarafı Suudi Arabistan’ın insani yardımlar için 500 milyon dolar vaadinde bulunduğu konferansta, Suudilere milyarlarca dolar silah satan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise 225 milyon dolar vaat etti. Suudilere ve bölgeye silah satışında önde gelen diğer ülkeler olan Büyük Britanya’dan 160 milyon sterlin (200 milyon dolar), Almanya’dan ise 125 milyon Euro (140 milyon dolar) bağış vaadi geldi. 

Savaşta Suudilerle birlikte en fazla yer alan bir diğer ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri ise herhangi bir taahhütte bulunmadı.

İNSANİ KRİZ COVID-19’LA BİRLİKTE DAHA DA BÜYÜYEBİLİR

Konferansa ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’a yönelik konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yetkililerinden Afrah Nasser, savaştaki yıkımın sorumlularından Suudilerin konferans ile ‘kirli ellerini yıkadıkları’ eleştirisinde bulundu.

Yemen’de Covid-19 salgınının ne düzeyde yayıldığı bilinmiyor. Hükümet ile Husiler ayrı ayrı açıklamalarında sadece ‘yüzlerce vaka olduğunu’ savunuyorlar. BM’ye bağlı farklı kuruluşlar ile uluslararası insani yardım dernekleri ise, salgının çok daha fazla yayılmış olabileceğini ve yaşanan insani krizi daha da büyüteceği uyarısı yapmışlardı.

Dün açıklama yapan Genel Sekreter Antonio Guterres de insani yardım çalışanlarının yaşanan krizi aşabilmek için ‘zamana karşı yarıştığını’ söylemişti. Guterres, hızlı hareket edilmemesinin krizi çok daha büyüteceği uyarısında bulunmuştu.