Yemen’de Husi saldırısı: 11 asker öldü

Yemen’in güneyindeki askeri bir kampa Şii Husiler tarafından yapılan füze saldırısında en az 11 asker öldü, 20’yi aşkın asker de yaralandı.

Saldırı Yemen’in Dhaleh vilayetinde gerçekleşti. Bundan 10 gün önce, 29 Aralık’ta da da aynı eyalette roket atışı nedeniyle 5 asker ölmüştü.

Liman kenti Aden’in kuzeyinde bulunan Dhaleh’de bir yandan isyancı gruplar arasında, diğer yandan hükümet güçleri ile Yemen’in güneyinde bağımsızlık isteyen gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor.

Salı günü düzenlenen füze saldırısında, Sadrayn olarak adlandırılan askeri kap hedef aldı. Sabah saatlerinde askerlerin içtima sırasında gerçekleşen saldırıda en az 11 asker öldü, 20’si yaralandı.

Ağustos ayı başında Husiler, ülkenin güneyindeki Aden yakınında askeri geçit törenini hedef almış, 49 bağımsızlık yanlısı savaşçı ölmüştü.

HUSİLER VE HÜKÜMET GÜÇLERİNİN SAVAŞI

Yemen İç Savaşı’nda 2014 yazından bu yana onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında en az 12 bin sivil bulunuyor. İç savaş nedeniyle 3 milyonu aşkın Yemenli yerlerinden edilirken, nüfusun yüzde 80’inin insani yardımlara muhtaç olduğu belirtiliyor. İnsani yardımların yetiştirilemediği bölgelerde salgınlar nedeniyle binlerce sivil; açlık nedeniyle ise 85 bin civarında çocuğun hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Husiler İran tarafından desteklenirken, hükümet güçlerini de başını Suudi Arabistan’ın çektiği Arap Koalisyonu destekliyor.

SAVAŞ İÇİNDE SAVAŞ: KUZEY VE GÜNEY ÇATIŞMASI

Yemen’deki bir diğer çatışma ise güney ve kuzey arasında yaşanıyor. Kasım 2019’da Yemen’de güney bölgelerinin bağımsızlığını talep eden Güney Geçiş Konseyi ile hükümet arasında barış anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma, Suudi destekli hükümetin, İran destekli Husilere daha sert bir biçimde yöneleceği yorumlarına neden olmuştu.

Güney Yemen, halk demokrasisi ve komünizmi benimseyen tek Arap bölgesi olarak dikkat çekiyordu. Kuzey ve Güney Yemen, 1990’dan bu yana tek bir devlet olarak birleşse de, bu birlik uzun süre dayanamadı. Güneyde son iç savaş sırasında 11 Mayıs 2017’de tek taraflı olarak Güney Geçiş Konseyi ilan edildi. Güney Yemen eskiden Birleşik Krallık sömürgesi bir vilayetti. Aden bölgesi de İngiliz sömürgesiydi. Geçiş Konseyi, 21 Ocak 2018’de Abd Rabbu Mansur Hadi’ye yolsuzlukla suçlanan hükümet başkanı Ahmed Bin Dager’i görenden alması için yedi günlük süre tanıdı. Sürenin dolmasından kısa bir süre sonra isyancılar, hükümet binasını kontrol altına aldı. Aynı yıl 30 Ocak’ta Güney Geçiş Konseyi, Aden kentinin neredeyse tamamını denetimine aldı. Gün sonunda Arap Koalisyonu’nun arabuluculuğu ile çatışmalar durdu. Müzakere sonucunda, isyancılar orduya ait üç üssü geri verdi ve cumhurbaşkanlığı sarayı etrafındaki kuşatmayı kaldırdı. 3 Ekim 2018’de Geçiş Konseyi bu kez barışçıl halk ayaklanmasına çağırdı. 2019 yılında çatışmalar devam etti. 20 Ağustos’ta Aden’in güneyindeki Abyan vilayetinde özel kuvvetlerin karargahı isyancılar tarafından kuşatmaya alındı ve Hadi yanlısı askerlerin teslim olması istendi.