Yemen’de çatışmalar: İkinci günde en az 30 ölü

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Husi milislerine yönelik başlattığı askeri operasyonda şimidye kadar onlarca kişinin öldüğü bildiriliyor.

Uluslararası alanda tanınan Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun ülkenin güneybatısındaki El Hudeyde şehrine yönelik operasyon devam ediyor.

Büyük bir hazırlık sonucu başlatılan El Hudeyde operasyonunda Suudiler ve Yemen hükümet güçlerinin Husilerin sert direnişiyle karşılaştığı bilgisi veriliyor. Karadan ve havadan yürütülen operasyon sırasında sivillerin de zarar görmesinden endişe ediliyor. 

El Hudeyde’yi İran destekli Husi milislerinden geri almayı hedefleyen operasyonun ikinci gününde her iki taraftan en az 30 kişinin öldüğü öğrenildi. Çarşamba günü düzenlenen hava saldırılarında ise en az 22 Husi milisinin öldürüldüğü duyurulmuştu.

Yemen iç savaşında 2015 yılından bu yana en az 10 bin kişi hayatını kaybederken, 55 binin üzerinde kişi de yaralandı. Savaşın yol açtığı gıda ve sağlık imkanlarının azlığı nedeniyle ortaya çıkan kolera salgınında da en az 2 bin 200 kişi hayatını kaybetti.

26 milyonu aşkın nüfuslu Yemen’de 8,5 milyona yakın kişi ise açlıkla karşı karşıya.