Yedi ülke İsrail’i ‘ilhak’ konusunda uyardı

Çok sayıda Avrupa ülkesi, İsrail’i Batı Şeria’daki ilhak planı konusunda uyardı.

Fransa, Birleşik Krallık, Belçika, Almanya, Estonya, İrlanda ve Norveç ortak bir açıklama ile İsrail’i ilhak planı konusunda uyardı.

Ülkeler, Batı Şeria’da hayata geçirilecek tüm ilhak planlarının “ikili ilişkilere arar vereceğini” belirtti.

Yedi ülke adına açıklamada bulunan Fransa’nın BM’deki temsilcisi Nicolas de Riviere, “Uluslararası hukuk nezdindeki zorunluluklarımız ve sorumluluklarımız gereğince, ilhakın İsrail ile geniş ilişkilerimiz üzerinde sonuçları olacak” dedi.

Riviere, “İsrail ile yapıcı şekilde çalışmaya devam etmek istiyoruz” diye ekledi. Açıklamada ayrıca şu yarılar yer aldı: “Batı Şeria’nın ilhakı hayata geçirilirse, bu BM kanunu ile Güvenlik Konseyi kararları dahil uluslararası hukukun açık ihlali olur.”

Riviere, yedi ülkenin, Filistinliler ve İsraillilerin iki taraf olarak kabul etmediği 1967 sınırlarındaki sınırlarda değişimi hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği de Çarşamba günü tek ses olarak İsrail’i ilhak projesinde vazgeçmeye çağırdı.

İsrail’in Batı Şeria’nın önemli bir bölümünü ilhak planının hayata geçip geçmeyeceği ve nasıl bir yol izleneceği henüz netleşmedi. İsrail’de Benyamin Netanyahu ile eski rakibi Benny Gantz arasında kurulan birlik hükümeti anlaşmasına göre, hükümetin 1 Temmuz’da ilhak planına ilişkin stratejisini açıklayabilir.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı plan, Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesini içeriyor. 28 Ocak’ta Trump tarafından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor. Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsetmek zor görünüyor.