WHO: Gazze’de iki milyon kişi açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde yaşanan kıtlık krizine dikkat çekti.

WHO’nun Cenevre’de düzenlenen yıllık Üye Devletler toplantısının açılışında konuşan Ghebreyesus, Gazze’de kıtlık riskinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, “İki milyon insan açlıktan ölürken, tonlarca gıda sadece birkaç dakika uzaklıktaki sınırda engelleniyor” dedi.

Mevcut krizin, gıda ve insani yardımın kasti olarak engellenmesinin sonucu olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Gazze’de kıtlık riski, devam eden ablukanın bir parçası olarak gıda da dahil olmak üzere insani yardımın kasıtlı olarak engellenmesiyle artıyor” ifadelerini kullandı.

İsrail, uluslararası baskılar sonucu yardım geçişine kısmi izin verdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ablukanın başlamasından iki ay sonra Gazze’ye insani yardım girişine sınırlı ölçüde onay verilmesini “zor ama gerekli” bir karar olarak tanımladı. Ancak aynı gün, Gazze’de “geniş çaplı kara operasyonları” başlatıldığı duyuruldu. 

Netanyahu, pazartesi yaptığı yeni bir açıklamada Gazze Şeridi’nin “tüm topraklarını” kontrol altına alacaklarını duyurdu. Netanhayu, Telegram hesabında paylaştığı görüntülü mesajında “Çatışmalar yoğun ve ilerleme kaydediyoruz. Şeritteki tüm toprakların kontrolünü ele geçireceğiz” dedi.

Ghebreyesus ayrıca, binlerce hastanın Gazze’den tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğunu, ancak yardımın engellenmesi ve sağlık sistemine yönelik saldırılar nedeniyle bu kişilerin büyük risk altında olduğunu belirtti. 

“İlaçlar sınırda beklerken insanlar önlenebilir hastalıklardan ölüyor” diyen WHO Başkanı, sağlık tesislerine yönelik saldırıların hem bakım hizmetlerini engellediğini hem de insanların yardım aramaktan caymasına yol açtığını söyledi.