WHO: Dünyada 6 milyon hemşire açığı var

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19 pandemisinin yayılmaya devam ettiği bir sırada, dünyada yaklaşık 6 milyon hemşire açığının olduğunu kaydetti.

Dünyadaki hemşire mesleği üzerine bir rapor yayınlayan WHO, uluslararası Nursing Now kampanyası ve Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), sağlık personellerinin yarısından fazlasını temsil eden hemşirelerin hayati rolüne dikkat çektiler.

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hemşireler sağlık sisteminin belkemiğidir. Bugün çok sayıda hemşire Covid-19’a karşı mücadelede ön saflarda yer alıyor” dedi.

Rapora göre dünya genelinde yaklaşık 28 milyondan profesyonel hemşire, bu mesleği icra ediyor. 2014 ile 2018 arasında hemşire sayısı 4,7 milyon kişi arttı ama halen 5,9 milyon kişilik bir açık olduğu vurgulandı. Raporda, açığın en bariz olduğu yerlerin Afrika, Güney Doğu Asya, Ortadoğu ve Güney Amerika’nın en yoksul ülkeleri olduğunu kaydetti.

WHO, Nursing Now ve ICN, devletleri en acil ihtiyaçları belirlemeye, mesleki eğitim, iş ve kadrolu işe almaya yatırımı yapmaya öncelik vermeye çağırdı.

ICN’nin şefi Howard Catton, çok az sayıda hemşirenin olduğu durumlarda bulaşma oranları, tıbbi hatalar ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu vurguladı.

Raporun yazarlarından Mary Watkins, zengin ülkelerin göçe bağlı hemşireleri yeteri kadar eğitmediği ve sonuç olarak geldikleri ülkelerde bu alandaki kıtlığın ağırlaşmasına neden olduğu endişesini dile getirdi. Watkins, “Mevcut durumda dünyadaki profesyonel hemşirelerin yüzde 80’i küresel nüfusun yüzde 50’si için çalışıyor” dedi.