WFP: Sudan’daki savaş dünyanın en büyük açlık krizini yaratabilir

Dünya Gıda Programı (WFP), çatışmaların neredeyse on bir aydır kasıp kavurduğu Sudan’da "dünyanın en büyük açlık krizinin” yaşanabileceği uyarısında bulundu.

WFP Başkanı Cindy McCain, binlerce kişinin ölümüne ve sekiz milyon kişinin yerinden edilmesine neden olan çatışmaların "milyonlarca insanın hayatını ve bütün bir bölgenin barış ve istikrarını tehdit ettiğini" söyledi.

McCain, "20 yıl önce Darfur dünyanın en büyük açlık krizini yaşadı ve dünya buna yanıt vermek için güçlerini birleştirdi, ancak bugün Sudanlılar unutuldu" dedi.

2019'da iktidardan düşürülen diktatör Ömer El Beşir, 2000'li yılların başında Sudan'ın batısındaki geniş bir bölge olan Darfur'da yakıp yıkma politikası yürütmek üzere Cancavid milislerini kurmuştu.

Bugün bu milisler, ordunun eski ortağı General Muhammed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Güçleri (RSF) bünyesinde bir araya gelmiş durumda ve 15 Nisan 2023'ten bu yana General Abdülfettah El Burhan'ın ordusuyla savaş halindeler.

Sivillerin bombalanması, altyapının tahrip edilmesi, tecavüz, yağmalama, zorla yerinden edilme ve yakılan köyler Sudan'ın 48 milyon insanı için günlük yaşam haline geldi.

Cindy McCain, şiddet durmazsa, "Sudan'daki savaş dünyadaki en büyük açlık krizini yaratabilir" diyor.

WFP'ye göre şu anda Sudanlıların "%5'inden azı" tam bir öğün yemek yiyebiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar’a (Médecins Sans Frontières-MSF) göre Darfur'da yerinden edilmiş kişilerin kaldığı Zamzam kampında her iki saatte bir çocuk ölüyor.

Cindy McCain, 600 bin kişinin savaştan kaçmak için sığındığı Güney Sudan'da "sınır geçiş merkezlerindeki her beş çocuktan birinin yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu" bildiriyor.

WFP'ye göre Sudan genelinde, beş milyonu kıtlıktan önceki son aşamaya ulaşmış olmak üzere 18 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşıyor. İnsani yardım görevlileri önündeki engeller ve ciddi finansman eksikliği nedeniyle bu kişiler insani yardımdan ancak yararlanabiliyor.