Washington, Venezuela’dan diplomatik personelini çekti

ABD, Venezuela’da derinleşen krizi gerekçe göstererek Caracas büyükelçiliğindeki tüm diplomatik personelini geri çekti.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter üzerine yaptığı açıklamada “Bu karar Venezuela’daki durumun kötüleştiğini yansıtmakla birlikte, Amerikan büyükelçiliğindeki diplomatik personelin varlığının ABD politikası için bir sıkıntıya dönüştüğü tespitini yansıtıyor” ediyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 23 Ocak’ta ABD ile tüm diplomatik ilişkilerini kesme kararı almış ve tüm diplomatların ülkeyi terk etmesini istemişti. Bu karar, ABD’nin sağcı muhalif Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak kabul etmesi ardından alınmıştı.

ABD ilk etapta kararı bir bütün uygulamayı reddederken, 24 Ocak’ta bazı görevliler ve diplomat ailelerini geri çağırmıştı.

KRİZ DERİNLEŞİYOR, BEŞ GÜNDÜR ELEKTRİK YOK

Venezuela’da bu Salı günü yeniden muhalefetin sokaklara çıkması bekleniyor. Ülkedeki dev elektrik kesintisi de beşinci gününde devam ediyor.

Hükümet, elektrik kesintisinden Washington’u ve sağcı muhalefeti sorumlu tutarak sabotaj olduğunu belirtiyor. Bazı gözlemciler de, bakımı yapılmayan alt yapıdan dolayı Maduro hükümetini elektrik kesintisinin sorumlusu olarak görüyor.

Ağır bir siyasi kriz yaşayan ülkede ayrıca, gıda krizi var. 50 dolayında ülkenin tanıdığı Guiado, kendi kontrolündeki parlamentoyu toplayarak, elektrik kesintisi, gıda ve sağlık krizi gerekçesiyle acil durum ilan etti.