Venezuela’da sağ muhalefetin gösterilerinde şiddet tırmanıyor

Venezuela’da sosyalist devlet başkanı Nicolas Maduro’ya karşı muhalefet tarafından düzenlenen gösterilere binlerce kişi katılırken, başkent Caracas’da büyük çatışmalar yaşandı.

Dünyanın en önemli petrol üreticilerinden olmasına rağmen ekonomik krizin ciddi boyutlara ulaştığı Venezuela’da parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran sağ partilerin Maduro’yu düşürme amaçlı eylemleri devam ediyor.

Başkent Caracas’da düzenlenen protesto gösterisine beklenenin altında katılım olduğu iddia edilirken, muhalefet, gösteriye 50 bine yakın kişinin katıldığını savundu.

Gösteriler sırasında birçok noktada polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Olaylar nedeniyle polis birçok caddeyi bloke ederken, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Muhalefet partileri ayrıca ülkenin birçok şehrinde protesto gösterileri düzenleneceği duyurdu.

2013 yılında yapılan seçimlerde Nicolas Maduro’ya karşı kaybeden Henrique Capriles, Brezilya’daki büyük yolsuzluk skandalıyla gündemde olan Odebrecht şirketiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle 15 yıl seçilme hakkından mahrum edilmişti. Ancak Capriles, bunun kendisine karşı yapılmış bir ‘siyasi darbe’ olduğunu savunuyor.

Venezuela’nın sağ muhalefetinin ekonomik krizi bahane ederek Nicolas Maduro’nun görevden alınması amacıyla düzenlemek istediği referandum için toplanan milyonlarca imzada usulsüzlük yaptığı da ortaya çıkmıştı. Çok sayıda imzanın sahte olduğunu savunan Venezeula makamları, referandum için toplanan imzaları iptal etmişti.