Venezuela’da cezaevlerindeki onlarca muhalif daha serbest

Meşruluğu tartışmalı olan düşük katılımlı seçimlerle yeniden cumhurbaşkanlığına seçilen Nicolas Maduro yönetiminin cezaevlerindeki onlarca muhalifi daha serbest bıraktığı duyuruldu.

Venezuela’nın sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun ülkedeki sağ muhalefetle gerginliği azaltmaya yönelik çabaları kapsamında cezaevlerindeki siyahi mahkumların serbest bırakılmasına devam ediliyor.

TOPLAMDA 123 TUTUKLU SERBEST

20 Mayıs’taki seçimlerde cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez seçilen Maduro’nun 1 Haziran’dan bu yana başlattığı bu hamle kapsamında dün de 43 muhalif serbest bırakıldı. Böylelikle 1 Haziran’dan beri serbest bırakılan muhaliflerin sayısı 123’e ulaştı.

Muhaliflerin serbest bırakılmaları esnasında Kurucu Meclis Başkanı Delcy Rodriguez ile genel savcı Tarek William Saab da hazır bulundu. Tarek William Saab, cezaevlerindeki diğer bazı muhaliflerin de gruplar halinde serbest bırakılacaklarını duyurdu.

Foro Penal adlı sivil toplum kuruluşuna göre Venezuela’da 300 kadar muhalif cezaevlerinde. Ancak Maduro hükümeti bu rakamı reddediyordu.

MEŞRULUĞUNU TARTIŞILIR HALE GETİRDİ

Petrol gelirlerine bağımlı olan Venezuela’da 2014’ten itibaren petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş büyük bir ekonomik krize yol açmıştı. Sağ muhalefetin krizden sorumlu tuttuğu Maduro, erken seçim taleplerine karşılık geçtiğimiz yıl halkın yarısından az bir kesiminin katılımıyla yapılan seçimlerle Kurucu Meclis’i oluşturmuştu.

Sağ muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclisi pratikte devre dışı bırakan Kurucu Meclis’in ardından bu yıl yapılan olağan başkanlık seçimlerine de katılım 2013’e oranla 33 puan gerileyerek yüzde 46’da kalmıştı. Sağ muhalefetin boykot ettiği seçimlerde Maduro’nun oy oranı yüzde 68 olarak gerçekleşmişti.

2013 seçimlerinde 7,6 milyon seçmenin oyuyla yüzde 50,6 oy oranına ulaşan ve kılpayı seçilen Maduro, 20 Mayıs’taki seçimlerde ise 6,3 milyon seçmenin desteğini alabilmişti. Son seçimler 13 Latin Ameirka ülkesinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından tanınmıyor.