UNICEF: Yemen’de milyonlarca çocuk açlıkla yüz yüze

Birleşmiş Milletlere bağlı çocuklara yardım örgütü UNICEF, Yemen’de milyonlarca çocuğun, yetersiz yardım nedeniyle açlıkla burun buruna olduğunu belirtti.

BM Çocuk Fonu UNICEF yayınladığı bir raporda “Yemen’de milyonlarca çocuk, pendemi ortasında insani yardıma ilişkin büyük mali yetersizlik nedeniyle kendilerini açlığın eşiğinde bulabilir” dedi.

Kötü beslenen çocukların sayısının yıl sonuna kadar, yüzde 20’lik bir artışla 2,4 milyona ulaşabileceği kaydedildi.

Bununla birlikte 5 yaş altı çocuklar arasında “önlenebilir nedenlerle” ölüm oranlarının da artabileceği uyarısında bulunan UNICEF, ayrıca 3 milyon çocuk ve yakınlarının temiz suya erişemeyebileceğini ifade etti. Savaş nedeniyle ülkenin alt yapıları ve sağlık sistemi altüst olmuş durumda.

UNICEF’in Yemen temsilcisi Sara Beysolow Nyanti, acil müdahale olmazsa “Uluslararası toplum, çatışmalar, hastalıklar ve ekonomik çöküşle yıkılan bir ulusun çocuklarının yaşamının bir önemi olmadığı anlamında bir mesaj gönderecek” dedi.

BM örgütü Yemen’deki insani yardımları için 461 milyar dolarlık yardımın yanısıra ek olarak Covicd-19 ile mücadele kapsamında 53 milyar dolar talep etti.

UNICEF’e göre acil duruma rağmen insani yardımın sadece yüzde 39’u, Covid-19’la mücadele için istenen maddi desteğin ise sadece yüzde 10’unu toplayabildiklerini kaydetti.

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor. Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Çoğu sivil onbinlerce kişinin hayatını kaybettiği bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.