UNICEF: Haiti’deki durum korkunç, Mad Max’ten bir sahne gibi

Unicef İcra Direktörü, çete şiddetiyle karşı karşıya olan yoksul Karayip ülkesi Haiti'deki durumun "korkunç" ve "neredeyse kıyamet sonrası bir geleceği tasvir eden 'Mad Max' filminden bir sahne" olduğunu söyledi.

Unicef İcra Direktörü Catherine Russell Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda "Çok sayıda insan ciddi açlık ve yetersiz beslenme sorunu yaşıyor ve biz onlara yeterince yardım ulaştıramıyoruz" dedi.

Haiti ve özellikle de başkent Port-au-Prince, son haftalarda çete şiddetinde bir artışa sahne olurken, Haitililer günlük işlerden sorumlu tartışmalı başbakan Ariel Henry'nin istifasını açıklamasının ardından geçici bir başkanlık konseyinin kurulmasını bekliyor. 

Pazar günü Port-au-Prince'in de içinde bulunduğu batı bölgesinde sokağa çıkma yasağı Çarşamba gününe kadar uzatıldı. Olağanüstü halin 3 Nisan'da sona ermesi bekleniyor.

BAŞKENTİN YÜZDE 80’İ ÇETE KONTROLÜNDE

Çok uluslu bir güvenlik misyonunun parçası olarak bin polis memurunu görevlendirecek olan Kenya, bu günün konuşlandırılmasını askıya aldığını açıkladı, ancak bir başkanlık konseyi kurulduktan sonra müdahale edeceğine dair güvence verdi. 

Çeteler başkentin %80'i de dahil olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünü kontrol ediyor. Çeteler başta cinayet, tecavüz ve fidye için insan kaçırma olmak üzere çok sayıda suiistimalle suçlanıyor.

Catherine Russell, "Öyle ya da böyle, durumu daha fazla kontrol altına almalıyız ki Haiti'ye yardım ulaştırabilelim" dedi 

Roussel yaklaşık 15 yıldır ülkeyi vuran felaketleri şöyle sıraladı: "Depremler, kolera, Covid...". 

Roussel, mevcut durumun "on yıllardır görülenlerin en kötüsü" olduğunu sözlerine eklerken, "Neredeyse Mad Max'ten bir sahne" şeklinde tasvir etti.

Port-au-Prince havaalanı kapalı kalmaya devam ederken, Haiti'deki BM misyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, özellikle insani yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak için Haiti ile komşu Dominik Cumhuriyeti arasında helikopterle en kısa sürede bir "hava köprüsü" kurulacağını duyurdu.

Başkentin ana limanı da, işletmecisine göre "sabotaj ve vandalizm" eylemleri nedeniyle 7 Mart'tan bu yana durmuş durumda ve bu da uluslararası yardımların ulaştırılmasını zorlaştırıyor.