UNESCO, insan haklarına ilişkin tehditler konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), pandemi döneminde “insan hakları, özel yaşam ve etik normlara ilişkin potansiyel tehlikeler” konusunda uyardı.

UNESCO Müdürü Audrey Azoulay, yaptığı yazılı açıklamada “insan hakları, özel yaşam ve etik normlara ilişkin potansiyel tehlikeler” konusundaki kaygılarını ifade ederek, en hassas kesimleri korumak için “kolektif sorumluluğa” çağırdı.

Azoulay, “Tüm dünyanın pandemiye karşı hızlı ve radikal tedbirler aldığı bu belirsizlik döneminde, başta en kırılganlara yönelik olmak üzere insan hakları, özel yaşam ve etik normlar üzerindeki potansiyel tehditlerden kaygı duyuyorum” dedi.

Azoulay, “Bu kriz, pusula gibi etik ilkelerle birlikte insanlık için daha iyisini gerektiriyor” diye ekledi.

UNESCO’nun Uluslararası Biyoetik Komitesi ile Küresel Bilimsel Bilgiler ve Teknolojiler Etiği Komisyonu, pandemiye karşı küresel mücadelede hesaba katılması gereken temel etkik değerlendirmelere ilişkin siyasi karar vericiler ve kamuoyunu bilgilendirmek için ortak bir açıklama yayınladılar.

Ortak deklarasyonda, “Pandemi, dünyanın her yerinde ve özellikle kalkınmakta olan ülkelerde en kırılgan ver marjinalleştirilmiş kişiler ve gruplarda ağırlaşmış psikolojik bir stres ortaya çıkarabilir” denildi.