Uluslararası vergi kaçakçılığına karşı ortak oluşum

Her yıl büyük şirketlerin yüz milyarlarca dolar vergi kaçırdığı 5 ülke, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamaya karşı işbirliğine gidiyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya, Kanada, Hollanda ve Birleşik Krallık tarafından kurulan ‘işbirliği grubu’, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamayla mücadele edecek.

Uluslararası vergi kaçakçılığını hedef alacak işbirliği oluşumu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından vergi kaçakçılığına karşı önlemlerin sertleştirilmesi çağrısı sonrasına denk geliyor. Joints Chiefs of Global Tax Enforcement (J5) adlı oluşum kapsamında mali veri ve istihbaratların daha etkili bir biçimde paylaşılmasını hedefliyor.

İlk toplantısını geçtiğimiz hafta yaptığı duyurulan J5’in özellikle siber suç örgütleriyle ülkeler arası suçları organize eden bireyleri belirlemeye dair ‘taktikler’ belirledikleri bildirildi.

ABD, İsviçre’den sonra banka bilgilerinin gizliliği konusunda dünyanın ikinci ülkesi olarak biliniyor. Ancak tüm dünyadan vergi kaçıran zenginlerin bunu fırsat bilerek, bu ülkedeki bankaları tercih ettikleri tahmin ediliyor.