Uluslararası turizm dibe vurdu: Kayıp 1 trilyon doları aşacak

Dünya genelinde salgın önlemleri kapsamında getirilen kısıtlamalar en çok turizm sektörünü vururken, 120 milyon kadar kişinin işini kaybedebileceğinden endişe ediliyor.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Turizm Örgütü (DTÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası turizm halen süren Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör olarak öne çıkıyor.

DTÖ’ye göre, sadece bu yılın Ocak-Mayıs döneminde dünya genelindeki dış turizmde geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 56’lık bir düşüş kaydedildi. Bu ise geçtiğimiz yıla oranla 300 milyon daha az turist demek.

Özellikle Kuzey Yarımküre ülkelerinde turizmin az da olsa yeniden canlanmasına rağmen turizm sektöründeki güven endeksi tarihte hiç olmadığı kadar düşmüş durumda.

EKONOMİK KAYIP 320 MİLYAR DOLAR

Aynı verilere göre geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına oranla bu yıl en az 320 milyar dolarlık bir ekonomik kayıp söz konusu. DTÖ, yaşanan kaybın 2009 yılındaki küresel ekonomik krize oranla 3 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

120 MİLYONA KADAR İŞ KAYBI

Uluslararası turizmde yaşanan yoğun düşüş çevre ve iklim açısından olumlu sonuçlar doğursa da ekonomik açıdan ağır sonuçlar doğuruyor.

DTÖ’ye göre, toplamda 1,7 milyar nüfuslarıyla Çin ve ABD gibi dünyaya en fazla turist gönderen ülkelerden seyahatlerin azalması krizi daha da büyütüyor. Ancak bu ülkeler yaşanan düşüşün sadece bir kısmından sorumlular.

DTÖ tahminleri, bu yılki düşüş nedeniyle dünya genelinde toplamda turizm sektörüyle doğrudan bağlantılı çalışan 120 milyon kişinin işini kaybedeceği yönünde.

DTÖ’nün mayıs ayı başındaki tahminleri de 2020 yılı toplamında turist sayısının yüzde 60 ila 80 arasında düşeceği yönündeydi. Buna göre toplamdaki ekonomik kayıp 910 milyar ile 1,2 trilyon dolar arasında olacak. Bu ise doğrudan 100-120 milyon kişinin işsiz kalması demek.