Ukrayna’da Rus dilinde yayınlara sınırlama yasası

Ukrayna Parlamentosu, birçok Rusça internet sitesine yasaktan sonra şimi de televizyonlarda Rusça dilinin kullanımına sınırlama getiren bir yasayı kabul etti.

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’da yapılan oylamada, tüm ulusal kanallardaki yayınların en az yüzde 75’inin Ukraynaca olmasını zorunlu kılan yasa tasarısı kabul edildi. Tasarıya 15  ‘hayır’ çıkarken, 269 parlamenter ise ‘evet’ oyu verdi. 10 parlamenter de çekimser kaldı.

Yasayla, ulusal kanallarda yüzde 75 olan asgari Ukraynaca program kuralı bölgesel kanallar için ise en az yüzde 50 olarak belirlendi.

Ukrayna’da nüfusun beşte birine yakınını oluşturan Rusların yanı sıra Sovyetler dönemindeki etki nedeniyle de Rusça dilinin kullanımı oldukça yaygın. Rusya karşıtı milliyetçi söylemleriyle bilinen Rada Başkanı Andriy Parubiy, tasarıya ilişkin, “Rada bir kez daha Ukraynalı olduğunu ve ‘emperyalist Sovyet’ döneminin izlerini silmekte olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Yasanın Rada’daki grubu tarafından da oylanan Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından onaylanması bekleniyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta aralarında Rusça arama motoru Yandex, Rus sosyal ağı Vkontakte  ile Odnoklassiki adlı siteler yasaklanmıştı.

2013 yılında Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e karşı Avrupa Birliği (AB) destekli gösteriler başlamış ve aylar süren kanlı çatışmalar sonrasında görevden alınan Yanukoviç, ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. 2014 baharında ise ülkenin doğusunda Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk ve Lugansk bölgeleri bağımsızlık yanlısı ‘Halk Cumhuriyeti’ adlı birlikler kontrolü ele almıştı.

10 bini aşkın insanın yaşamına mal olan çatışmalar ateşkeslere rağmen aralıklarla sürerken, halen bu bölgenin önemli bir kısmı Rusların elinde. Rusya ise 2014 yılında 1954’de Sovyetler Birliği yönetimince Ukrayna’ya bırakılan ve çoğunluğunu Rusların oluşturduğu Kırım’ı ilhak etmişti.