Tunus’tan Arap dünyasında bir ilk: Irkçılık yasaklandı

Tunus’ta ırkçılığı yasaklayan bir yasa onaylandı. Tunuslu siyahlar “tarihi bir yasa” diyerek memnuniyetlerini ifade etti. Tunus, bu yasa ile Arap dünyasında bir ilke imza attı.

Tunus bir çok alanda olduğu gibi, yine farkını ortaya koydu. 9 Ekim günü ırkçılığı yasaklayan bir yasa onaylandı. 10 Ekim Perşembe günü Dışişleri Bakanlığı Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Bu yeni icraat Tunus’u onurlandırıyor” dedi.

Tunus’un ırkçılığı yasaklaması Arap dünyasında bir ilki ifade ediyor. Tunus, 1846’da başta Fransa olmak üzere bir çok ülkeden önce köleliği de kaldırmıştı.

Sosyal ağlarda ve siyasetçiler arasında yeni yasa memnuniyetle karşılandı. İslamcı parti Ennahda’ya bağlı milletvekili ve yasa tasarısının başlıca savunucularından Jamila Ksiki, “Tarihi bir an, Tunus için dönüm noktası” dedi.

Ksiki, Tunus nüfusunun yüzde 15’ini temsil eden siyah azınlığa mensup bir vekil olarak dikkat çekiyor. Ksiki, “Evet, tıpkı Tunus’taki diğer siyahlar gibi ben de sık sık ırkçı söylemlere maruz kaldım. Bu durum mücadeledeki kararlılığımı daha da arttırdı” diye ekledi.

Bazı siyasetçiler, diğer bir çok ülkede olduğu gibi siyahlara karşı ırkçılık sorunu olmadığını savundu. Bazıları da bu yasayı “dış mihraklara” bağlamaktan geri durmadı.

Yeni yasa ile “ırkçılığın teşvik edilmesi”, “ırkçı tehdit”, “ırkçı yayın”, “ırkçılığa övgü” ile ayrımcılığı açık ve ısrarlı bir şekilde destekleyen bir örgütün kurulması” veya böyle bir örgüte katılıma bir yıldan üç yıla varan hapis cezaları ile 3 bin dinara (bin euo) varan para cezaları öngörüyor. Tüzel kişilikler için bu ceza 15 bin dinara kadar çıkabiliyor.