Türkiye’nin tehditlerine rağmen Kıbrıs’ta doğal gaz aranacak

Türkiye’nin tehditlerine rağmen Amerikan ExxonMobil şirketi, Kıbrıs çevresindeki doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetlerini sürdürmekte kararlı.

AKP hükümeti, egemenlik haklarını kullanarak toprakları çevresinde petrol ve doğal gaz aramasına imkan veren Kıbrıs’ı tehdit etmiş ve ada çevresinde doğal gaz çıkaran şirketleri ‘uyarmıştı’.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’le görüşme gerçekleştiren Amerikan ExxonMobil şirketinin başkan yardımcısı Neil Chapman, doğal gaz foraj çalışmalarının bu yılın dördüncü çeyreğinde de devam edeceğini duyurdu. Chapman, bu yılki çalışmaların Kıbrıs’taki ‘10’uncu blok’ olarak adlandırılan bölgeyi kapsadığını kaydetti.

TÜRKİYE’NİN TEHDİTLERİ

Türkiye’nin kuzeyini işgal ettiği Kıbrıs’ın çevresinde çok sayıda alanda doğal gaz arama ve çıkarma çalışmaları için hafta içinde birçok şirketle görüşme gerçekleşmişti.

Çarşamba günü Kıbrıs hükümeti tarafından Fransız Total; İtalyan Eni ve Amerikan ExxonMobil şirketlerine yapılan çağrıda, ‘7’inci Blok’ adlı alanda doğal gaz forajlarına katılmaları istenmişti.

AKP hükümeti ise, söz konusu bölgenin Türkiye’nin kara sularına girdiği gerekçesiyle şirketlerin doğal gaz aramalarına katılmaması tehdidinde bulunmuştu.