Türkiye, Küresel Barış Endeksi’nde üç sıra geriledi

Almanya merkezli bir kuruluşun Küresel Barış Endeksi raporunda Türkiye üç sıra gerileyerek 149’u sıraya oturdu.

Düşnce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) 2018 yılına dair Küresel Barış Endeksi raporunu açıkladı. Raporun 12 yıllık bir geleneği var.

Raporda Türkiye, 163 ülke ve bölge arasında 146’ıncı sıraya geriledi. Türkiye bir yılda üç sıra birden geriledi.

“İç ve uluslararası çatışma” kategorisinde 5 üzerinden 3.2 puan verilen Türkiye, "toplum ve güvenlik" kategorisindeki puanında değişiklik olmadı. Askerileşme kategorisinde 2 puan aldı.

Türkiye en kötü notu ise “komşu ülkelerle ilişkiler” kategorisinde aldı. Bu kategoride 5 üzerinden 5 puan alan Türkiye, en kötü ikinci notu ise 4.5 puan ile “siyasi terör”den aldı.

Raporda, ilk sıra yine İzlanda’nın. 2008’den bu yana İzlanda birinci sıradaki yerini koruyor. Bu ülkeyi Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka izledi.

Küresel Barış Endeksi’nin son sırasında Suriye yer aldı. Beş yıldır Suriye’nin bu basamaktaki yeri değişmiyor. Afganistan, Güney Sudan ve Somali, Suriye’yi takip eden ülkeler olarak dikkat çekiyor.

Genel anlamda küresel barış seviyesi, bir önceki yıla göre yüzde 0.27 geriledi. 92 ülkede durum kötüleşirken, 71 ülkede gelişme kaydedildi.

Avrupa dünyadaki en barışçıl bölge olarak kalırken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika en az barışçıl bölgeler olarak rapora yansıdı.

Ekonomi ve Barış Enstitüsü’ne göre 2017'deki şiddet olaylarının dünya genelinde ekonomiye maliyeti 14.8 trilyon dolar oldu. Bu sonuç, kişi başına yaklaşık 2 bin dolara denk geliyor.