Türkiye DAİŞ devleti mi oluyor?

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “tek parti devletini” resmileştirmesi uluslararası medyada geniş yer buldu. Bir Cezayir gazetesi, “Erdoğan’ın Türkiye’si cihatçı bir devlet mi oluyor?” diye sordu.

Cezayir gazetesi “Le Matin”, “Türkiye’de insan haklarına saygının kötüleşmesine ve DAİŞ gibi gruplarla olan ilişkilere dikkat çekerek, “bu ülkenin hükümetinin demokratikleşme iddialarını şüphe yarattığını” kaydetti.

15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsünden bu yana yaşanan gelişmelerin verilerle dökümünü yapan gazete, tutuklamalara, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara vurgu yaptı. Cezayir gazetesi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en temel insani değerlerden uzaklaştığı görülüyor” dedi.

Michel Gourd imzalı yazıda, “Türk hükümeti ile cihatçı örgütler arasındaki gizli ilişkilerin de güçlendiği gözleniyor” diye belirtildi.

Erdoğan’ın idamı geri getirme niyetine de işaret eden Gourd, Erdoğan’ın kendi tutumunu eleştirenlere çok şiddetli karşılık verdiğini, Avrupa’yı da tehdit ettiğini kaydetti.

Gourd, “Bir yandan gazeteciler işlerinden dolayı tutuklanırken, daha endişe verici olanı Türkiye DAİŞ’in beyin yıkama kitaplarının basılmasına izin veriyor” diye belirtti.

ANF geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da basılan bu kitabın Fırat’ın Gazabı hamlesi sırasında Rakka bölgesinde ele geçirildiğini gözler önüne sermişti. (İlgili haber: https://anfturkce.net/guncel/daIS-in-basucu-kitaplari-tuerkiye-den-90554 )

Le Matin gazetesi de bu duruma dikkat çekerek “Türkiye’nin dünyada cihatçılığın aktif promosyonunun yapıldığı bir ülkeye mi dönüştüğü sormak yerinde bir sorudur” dedi.

LE MONDE: ÇOCUKLARINI YİYEN BİR ÜLKE

Fransız Le Monde gazetesi ise “Türkiye’de Erdoğan iktidardaki partinin kontrolünü sürgüledi” başlığını kullandı. Erdoğan’ın parti kongresindeki konuşmalarını aktaran ve kongredeki “Demokrasi, değişim, reform” afişlerine dikkat çeken gazete, “Gerçeklik ise tam tersi” dedi.

Le Monde, “Büyüme yarıya indi, reformlar kusurlu, tutuklamalar frensiz bir şekilde ilerliyor” diye kaydetti.