Trump, Morales’ten sonra Venezuela ve Nikaragua’yı hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Bolivya Devlet Başkanı’nın istifa etmek zorunda kalmasının ‘meşru olmayan rejimlere’ gönderilmiş bir işaret olduğunu savundu.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in sağ muhalefetin gösterileri sonrasında ordunun da baskısıyla istifa etmek zorunda kalması, birçok devlet tarafından ‘darbe’ olarak nitelendirilmişti.

Morales karşıtlarına verdiği destekle bilinen ve bir çok ülkede darbe planlamakla suçlanan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, Morales’in istifasının diğer ülkelere yönelik ‘uyarı’ olduğunu savundu.

Bir basın açıklaması yayınlayan ABD Başkanı Donald Trump, ‘gayri-meşru’ ilan ettiği rejimlerin bu sonucu dikkate almalarını isterken, sosyalist partilerin iktidarda olduğu Venezuela ve Nikaragua’yı hedef aldı.

Bolivya ordusunun gösteriler karşısında Morales’ten desteğini çekmesini selamlayan Trump’ın açıklamasında, “ABD, Bolivya halkını özgürlük istediği için; orduyu ise tek bir bireyi korumak yerine Bolivya Anayasası’nı korumayı öngören yeminine saygı gösterdiği için selamlar” denildi.

Trump, “(Bolivya’da) yaşanan olaylar, Venezuela ve Nikaragua’daki gayri-meşru rejimlere ‘demokrasi ve halk iradesinin her zaman kazanacağının’ açık işaretidir” diye tehdit içerikli mesajlar verdi.

Venezuela ve Nikaragua, Küba’nın yanı sıra ABD yönetiminin doğrudan hedeflediği yönetimlere sahip. Venezuela’da 2015 yılından sonra başlayan ve bu yılın başına kadar süren sert gösteriler, ABD desteğine rağmen başarısız olmuştu.