Trump, Maduro ile görüşmeye kapı açtı

ABD Başkanı Donald Trump, ağır yaptırımlar uyguladığı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüşmeye karşı olmadığını açıkladı.

Venezuela, ABD’nin ağır baskıları altında bulunuyor. 23 Şubat 2019’dan bu yana ayrıca bir iktidar çatışması var. Geçen yıl sağcı Juan Guaido kendisini tek taraflı olarak geçici cumhurbaşkanı ilan etti. Başını ABD’nin çektiği 60 dolayında ülke de Guaido’yu tanıdı ancak Çin ve Rusya Maduro’yu destekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, ağır yaptırımlara rağmen görüşmelere açık olduğunu söyledi. Axios’a konuşan Trump, “Bunu düşünebilirim” dedi.

ABD Başkanı, “Maduro görüşmemizi istiyor. Ve ben, görüşmelere hiçbir zaman karşı değilim. Biliyorsunuz, buluşmalara nadiren karşı çıktım” diye konuştu.

Trump, “Her zaman, görüşme gerçekleştirmekle büyük şey kaybedilmeyeceğini söylüyorum. Ama şimdilik geri çevirdim” diye ekledi.

ABD yargısı Mart ayında Maduro’yu “narko-terörizmle” suçlayarak, tutuklanması için başına 15 milyon dolar ödül koydu. Paralel olarak, Mart ayı sonunda Maduro’yu iktidardan uzaklaştırma stratejisi başarısız oldu. ABD bir kez daha Venezuela’da “demokratik geçiş için” yeni bir çerçeve sundu ve Guaido’yu “özgür ve adil” başkanlık seçimlerini bekleme yönünde bir adım atmaya çağırdı. Venezuela hükümeti bu öneriyi reddetti.

Mayıs ayı başında Venezuela hükümeti ülkenin kuzeyindeki iki yerleşim biriminde darbe hedefleyen bir “işgal girişimini” boşa çıkardıklarını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre ikisi eski ABD askeri olmak üzere 52 kişi gözaltına alındı. Caracas yönetimi Guaido’yu bu operasyonu düzenlemekle ve ABD’yi de arka çıkmakla suçladı.

Trump ile söyleşi yapan Axios’a göre ABD Başkanı “Guaido’ya fazla güvenmediği”ni ima etmekle birlikte Venezuela’da yaşananlara tamamen karşı olduğunu ifade etti.

Bu söyleşi, ABD’de eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un çok sayıda suçlama içeren kitabının gündemde olduğu bir sırada yapıldı. Axios tarafından da yayınlanan kitaptan bölümlere göre, Bolton anılarında Trump’ın Guaido için Maduro’ya göre “zayıf” olduğunu düşünüyor. Trump verdiği söyleşide Bolton’u Irak savaşına verdiği destekle “dünyanın en aptal insanı” şeklinde nitelendirdi.