Trump, Irak ve İran'ı tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan güçlerinin Irak’ı terk etmeye zorlanması halinde çok sert yaptırımlar uygulayacakları tehdidinde bulundu. İran'a yönelik tehditlerini ise tekrarladı.

Irak Parlamentosu’nun Amerikan askerlerinin çıkarılması yönündeki oylaması ardından Trump bir açıklamada bulundu.

Irak Parlamentosu, Pazar günü olağanüstü bir oturumda yabancı birliklerin varlığına son verilmesi yönünde oylamada bulundu.

ABD Başkanı, “Gerçekten bizden çıkmamızı istiyorlarsa, çok dostane bir temel üzerinden bunu yapmazsak, daha önce hiç görmedikleri yaptırımlar uygulayacağız” dedi.

Trump, İran’a yapılan yaptırımların bile bunun yanında “zayıf” kalacağını savunurken, “Bizim orada olağanüstü pahalı bir hava üssümüz var. İnşası milyarlarda dolara mal oldu. Bize bunun zararını ödemeden çıkmayacağız” diye konuştu.

İRAN’I DA TEHDİT ETTİ

Trump, İran’a da Ortadoğu’daki Amerikan tesislerine yönelik saldırı halinde “büyük misillemelerde” bulunacakları tehdidinde bulundu.

İran dini lideri Ali Hamaney’in danışmanı Huseyin Dehgan, CNN’ye verdiği mülakatta, İran’ın general Kasım Süleymani’nin öldürülmesine vereceği yanıtın “askeri olacağını ve askeri tesislere yönelik olacağını” belirtti.

ABD Başkanı Trump ise İran’ın kültürel sitelerini vurmakla tehdit etti. Trump, “Onların vatandaşlarımızı öldürme hakkı var ve bizim onların kültürel tesislerini vurma hakkımız yok mu? Bu böyle olmaz” dedi.

POLEMİK YARATAN AÇIKLAMA

Trump Twitter üzerinde de 52 kültürel tesisi vurma tehdidinde bulundu. Bu tür saldırılar savaş suçu olarak sayılıyor. 52 hedef, Tahran'da 1976'da Amerikan büyükelçiliğinde rehin alınan 52 kişiye gönderme yapıyor. Yaşanan polemik üzerine Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın sözlerini yalanlamadan "yasalar çerçevesinde" vuracaklarını savundu. 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, kültürel tesisleri hedef almanın "savaş suçu" teşkil edeceğini belirtirken ABD'li demokratlar, eski diplomatlar ve hukuk uzmanları da tepki gösterdi.