Trump’ın Nazi dönemini çağrıştıran reklamı kaldırıldı

Irkçılık tartışmalarının odağında olan ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası için Facebook’ta paylaşılan reklamlar, Nazi sembolü kullanıldığı gerekçesiyle kaldırıldı.

Facebook’tan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 seçim kampanyası ekibinin yönettiği ve Nazi çağrışımı yapan bazı reklamları ve içeriklerin kaldırıldığı duyuruldu.

Açıklamada, paylaşımların “organize nefret söylemi” politikasına aykırı oldukları gerekçesiyle kaldırıldığı belirtildi.

TRUMP VE PENCE’İN SAYFALARINDA PAYLAŞILIYORDU

Kaldırılan kampanya reklamlarından birinde kırmızı ters üçgen simgesi görülüyor. Reklamlarda, faşizm karşıtı olan ve Trump’ın son dönemdeki protestolarda yaşanan olaylardan sorumlu tuttuğu Antifa aleyhindeki imza kampanyasına katılım çağrısı yapılıyordu.

Ancak kırmızı ters üçgen Nazi Almanya’sı döneminde muhalif solcuları tanımlamak için kullanılıyordu.

Nefret söylemi içeren reklamlar Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’e ait sayfalarda yayınlanıyordu. Öte yandan “Team Trump” sayfasındaki reklamlar ve paylaşımlarda da yer alıyor.

Facebook şirketinin sözcüsü, “Politikamız gereği, yasaklanmış bir nefret grubunun siyasi mahkumları belirlemek maksatlı kullandığı bir sembolün, söz konusu sembolün kınandığı bir bağlam olmaksızın kullanılması yasaktır” diye konuştu.

ADL’DEN TEPKİ

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki bir oturumda konuşan Facebook’un güvenlik politikasından sorumlu yöneticisi Nathaniel Gleicher, söz konusu içeriklerin kaldırıldığını doğruladı. Gleicher, benzeri sembollerin kınanma amaçlı olmayacak şekilde veya herhangi bir açıklama yapılmadan kullanılmasına izin vermediklerini belirtti.

 “Bu reklam içeriğinde de böyle bir durum vardı. Bu sembol bu şekilde nerede kullanılırsa kullanılsın aynı adımı atarız” ifadelerini kullandı.

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (ADL) adlı kuruluşun yöneticisi Jonathan Greenblatt ise, Nazilerin toplama kamplarında siyasi kurbanlarını belirlemek amacıyla kırmızı üçgen kullandığını hatırlattı. Greenblatt, bunun günümüzde siyasi rakipleri hedef almak için kullanılmasına tepki gösterdi.

TÜM ANTİFA ÜYELERİNCE KULLANILMIYOR

Öte yandan Trump’ın kampanya ekibinin sözcüsü Tim Murtaugh, ters üçgenin Antifa üyelerince kullanıldığını iddia etti.

Oysa ADL tarafından yapılan açıklamada, kırmızı ters üçgenin sadece bazı Antifa üyelerince kullanıldığına dikkat çekildi.