Trump’ın görevden aldığı Bolton azil sürecinde tanıklığa ‘hazır’

ABD Başkanı Donald Trump‘ın görevden aldığı eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, azil soruşturmasının Senato’daki ayağında tanıklık yapacağını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’a yönelik Demokratlar tarafından başlatılan azil süreci, Temsilciler Meclisi’nden sonra Kongre’nin diğer bileşeni Senato’da devam ediyor. Ancak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’nun direnmesine rağmen Demokratlar, üst düzey bürokratların tanık olarak dinlenmesini istiyor.

Trump’ın 2020 seçimlerindeki en güçlü rakiplerinden olan Joe Biden’i zayıflatmak amacıyla oğlunun Ukrayna’daki iş faaliyetleri hakkında soruşturma açılması için Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye baskı yaptığı iddia ediliyordu. Bu konuda Demokratların tanık olarak dinlenmesini istediği isimler arasında Trump’ın Eylül ayında görevden aldığı Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da vardı.

BOLTON TANIKLIĞA HAZIR

Geçtiğimiz aylarda Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin tanıklık talebine ‘hukuki kaygılar’ nedeniyle olumsuz yanıt veren Bolton ise, Senato’nun talep etmesi halinde tanıklığa hazır olduğunu duyurdu.

Bolton’un tanıklığının ABD Başkanı Donald Trump’ı zora sokacağına kesin gözüyle bakılıyor. Zira Bolton, Ulusal Güvenlik Danışmanı sıfatı nedeniyle Ukrayna meselesinde en fazla bilgiye sahip üst düzey yetkili olarak görülüyor.

SONUÇ VERMESE BİLE HALK NEZDİNDE ZAYIFLATABİLİR

Öte yandan John Bolton’un tanıklığının Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da başlayacak azil sürecinde farklı bir sonuç çıkarması beklenmiyor. Senato’nun 100 üyesinden 51’ini oluşturan Cumhuriyetçilerin Trump aleyhinde oy kullanmaları ihtimal dışında.

Ancak buna rağmen Demokratların esas hedefinin Bolton gibi tanıkların vereceği ifadelerle Trump’ı Amerikan halkı nezdinde zayıflatmayı amaçladıkları tahmin ediliyor.

TRUMP’LA ANLAŞMAZLIĞA DÜŞMÜŞTÜ

John Bolton, Donald Trump’ın göreve geldiği 2017 yılından bu yana sık sık değiştirdiği bakan veya üst düzey görevlilerden sadece biriydi. Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak doğrudan başkana en yakın kişi olan Bolton, Eylül ayında görevden alınmıştı.

Dış politikada sert bir politika izlenmesi yanlısı olan Bolton’un özellikle İran ve Kuzey Kore konularında Trump’la anlaşmazlığa düştüğü biliniyordu. Bolton, geçtiğimiz yıl Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Yong un ile iki Kore’nin sınırında buluşmasını ‘hata’ olarak nitelendirmişti.