Trump’ın İran’a yönelik tavrı ‘caydırıcı değil’

İran ile ABD arasındaki gerginlikte iki ülke de konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine taşırken, Donald Trump’ın önce gerginlik tırmandırma ve sonra düşürme taktiğinin caydırıcılığının olmadığı savunuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait bir insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesi ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın misilleme emri vereceği iddia edilmişti. Ancak Trump’ın üç ayrı noktaya yönelik saldırıdan ‘son anda’ vazgeçtiği savunuluyor.

Dün New York Times (NYT) gazetesi tarafından duyurulan iddiaya Donald Trump’tan teyit geldi. Twitter’dan bir açıklama yapan Trump, saldırı emrini ‘en az 150 kişinin öleceği’ gerekçesiyle vermediğini iddia etmişti.

TRUMP DİYALOĞA AÇIK!

Donald Trump’ın insansız hava uçağı olayı nedeniyle saldırı emrini vermek istediği İran’la hemen ardından diyalog kurmak istediğini beyan etmesi dikkat çekiyor. NBC kanalında yer alan haberde, Trump’ın İran dini lideri Ali Hamaney veya Cumhurbaşkanı Hasan Rohani ile görüşmelere açık olduğunu belirttiği bilgisi verildi.

ABD DE BMGK’YE BAŞVURDU

İran’ın geçtiğimiz gün konuyu BM ve BMGK’ye götürmesi ardından ABD de dün BMGK’den acil toplantı talebinde bulundu. Konunun Pazartesi günü bir özel oturumda ele alınması bekleniyor.

TRUMP’IN TAVRI İRAN’A CESARET VERİYOR!

ABD Başkanı Donald Trump’ın tıpkı geçtiğimiz yıl Kuzey Kore ile olduğu gibi gerilimi tırmandırıp daha sonra diyalog kurmaktan bahsetmesi, kimi uzmanlara göre caydırıcılığını yitirmesine yol açıyor.

Twitter’dan açıklama yapan ABD uzmanı Corentin Sellin’e göre, Trump’ın tavrı ciddi manada bir fiyaskoya yol açabilir. Sellin, “Kendinizi İran’ın yerine koyun. Birincisi, Trump İran’ın uyduğu nükleer anlaşmasından tek yanlı çıkıyor. İkincisi, Trump yaptırımları en üst düzeye çıkarıyor ve İran’ı yok etmekle tehdit ediyor. Üçüncüsü, Trump geri adım atıyor ve görüşmekten bahsediyor. Siz bu kişiyi ciddiye alır mıydınız?” diye yazdı.

Sellin, İran’ın dünyanın petrol trafiğinin üçte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kontrolünü elinde bulundurduğuna da dikkati çekti.