Trump, Hong Kong’a ‘ayrıcalıklı statü’ye son verdi

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Hong Kong’a tanıdığı “ayrıcalıklı ticaret statüsüne” son verdi.

Salı günü bir açıklama yapan Trump, ABD’nin Hong Kong’a tanıdığı ayrıcalıklı statüye son verdiğini ve Çin’in bölgedeki baskılarına karşı yaptırım öngören bir yasayı imzaladığını duyurdu.

Trump, düzenlediği basın toplantısında “Çin’e Hong Kong halkına yönelik baskılarından dolayı hesap vermesi için bir yasa ve bir kararname imzaladım” dedi.

Trump, Hong Kong özerkliğine ilişkin ABD Kongresi tarafından oy birliği ile kabul edilen yasanın “Hong Kong’da özgürlüklere yönelik baskılara dahil olan bireyler ve kurumların hesap vermesi için yönetime güçlü araçlar veriyor” diye ekledi.

ABD Başkanı, “Hong Kong’a Çin gibi muamele yapılacak: özel ayrıcalık yok, özel ekonomik uygulama yok ve hassas teknoloji ihracatı yok” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı’na göre Pekin yönetiminin Hong Kong üzerinde icra ettiği denetim, bu bölgenin ekonomik gücüne son verdi. Trump, “Çok ciddi bir rakibi kaybettik” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Çin kendi meşru çıkarlarını korumak amacıyla gerekli yanıtı verecek ve ilgili Amerikan kişileri ve kurumlarına yaptırımlar uygulayacak” dedi.

Trump yönetiminin kararı Hong Kong ile ABD arasında onlarca milyon dolarlık yıllık ticareti etkiliyor. Bu karar ayrıca Hong Kong’un küresel mali merkez olma statüsünü ve uluslararası temel mali piyasaların Çin’e giriş kapısı olma konumunu da zan altına alıyor.

Çin’in 30 Haziran günü Hong Kong’a yönelik ulusal güvenlik yasasını hayata geçirmesi, uluslararası güçler tarafından sert eleştirildi. Bu yasa Hong Kong’un 1997’de Birleşik Krallık tarafından Çin’e devredilmesinden bu yana var olan özgürlüklerin gerilemesi olarak ele alınıyor. 7,5 milyon nüfuslu ülkede geçen yıldan beri Çin’in bölge üzerindeki hakimiyetine karşı demokrasi yanlısı protesto eylemleri vardı.