Trump ‘gizli bilgileri Duterte’yle paylaştı’ iddiası

ABD’nin gizli istihbarat bilgilerini Rusya’yla paylaştığı ve bazı danışmanlarının bu ülke yönetimiyle gizli ilişkileri olduğu gerekçesiyle muhalefetin ve medyanın hedefinde olan Donald Trump’ın şimdi de Filipinler’e bilgi paylaştığı iddia edildi.

Trump’a karşı sert muhalefetiyle bilinen New York Times’da yer alan bir haberde, ABD Başkanı’nın 29 Nisan’da Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yle yaptığı telefon görüşmesinde önemli sırları paylaştığı iddiasına yer verildi.

Haberde Trump’ın Duterte’ye ABD’nin iki nükleer denizaltısının Kuzey Kore açıklarına gönderildiğini söylediği ve bu bilginin gerçekte gizli tutulması gerektiği savunuldu.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı’nın telefon görüşmesinin çözümüne dayandırılan haberde, Trump’ın, ABD’nin bölgede büyük bir ateş gücünün olduğunu ve buna örnek olarak Kore açıklarındaki iki nükleer denizaltıyı gösterdiği kaydedildi.

New York Times, Filipinler Dışişleri Bakanlığı’nın görüşme çözümünün doğru olduğunun Trump yönetiminin bir ‘üst düzey yetkilisi’ tarafından da doğrulandığını iddia etti.

Demokrat Parti’ye yakınlığıyla bilinen medya organlarının yanı sıra ABD’deki istihbarat ve dışişleri bürokrasisi içerisinden Donald Trump’a karşı bir rahatsızlığın olduğu biliniyor. Son olarak Trump’ın DAİŞ çetelerine ilişkin üçüncü bir ülkeden gelen çok gizli istihbarat bilgilerini 10 Mayıs’ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Beyaz Saray’daki görüşmede paylaştığı ortaya çıkmıştı.

Trump’ın eski danışmanlarından Mike Flynn’in de Rusya ile olan bağlantıları soruşturulmuş ve görevinden alınması kararlaştırılmıştı.

Karşıtları Trump’ın ‘devleti yönetebilecek düzeyde’ olmadığını savunuyor ve birçok gizli bilgiyi paylaşmasının yanı sıra ekibindeki birçok ismin Rusya’yla gizli ilişkileri olduğunu da iddia ediyorlar.