Trump: Çin olmazsa Kuzey Kore sorununu tek başına çözeriz

Son aylarda balistik füze denemeleri nedeniyle gerginliğe neden olan Kuzey Kore’ye yönelik ABD’den yine dikkat çekici bir uyarı geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’nin ‘sorun yaratmak istediğini’ savunurken, yeniden müdahale sinyali verdi.

Twitter’den açıklama yapan Trump, geçtiğimiz hafta ağırladığı Çin Devlet Başkanı’na yaptığı çağrıyı da yineledi. Çin’in kendilerine ‘yardım etmesinin güzel’ olacağını söyleyen Trump, aksi halde ABD’nin ‘meseleyi onlar olmadan çözeceği’ uyarısında bulundu.

Donald Trump, geçtiğimiz hafta bir araya geldiği Çin Devlet Başkanı Xin Jinping’den Kuzey Kore’ye karşı ortak hareket edilmesini istemişti. Çin, Kuzey Kore yönetiminin halen işbirliği yaptığı en önemli ülkelerin başında geliyor.

Ancak Kuzey Kore yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen tasarıları uygulamaması sonrasında Çin de bazı önlemler almak zorunda kalmıştı. Çin son olarak, Kuzey Kore’nin en önemli gelir kaynaklarından olan kömür ithalatına sınırlama getirmeyi kabul etmişti.