Trump, Avrupa’yı korumayı reddetti!

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesindeki ortaklarından savunma harcamalarında kendi paylarına düşen katkıyı sağlamalarını istedi. Ancak Avrupa’ya korumak için angaje olmayı reddetti.

Brüksel’de olağanüstü güvenlik tedbirleri altında yapılan NATO zirvesine katılan Trump, ittifaklarını azarladı. Trump, ABD’nin ayırdığı askeri bütçe ile AB ülkelerinin kattığı bütçe arasındaki dengesizlikten dolayı, ittifaklarının büyük miktarda para borçlu olduğunu söyledi.

Aynı Trump, NATO liderlerinin beklediği güven verici kelimeler kullanmaktan da kaçındı. Zirvede toplananlar ABD’nin NATO’nun 5. Maddesine açık destek ifade etmesini istiyorlardı.  Bu madde bir üye ülkeye yönelik saldırının tüm ülkelere yapılmış olduğunu varsayarak, ittifakları harekete geçirmeyi planlıyor.  5. Madde 11 Eylül 2001 saldırılarında aktifleştirilmişti.

Son 70 yıl içerisinde bu maddeye açık destek vermeyi reddeden ilk ABD Başkanı Trump oldu. Brookings Institution araştırmacısı Thomas Wright, Twitter üzerinde yazdığı bir mesajda “Bu NATO üyeleri için büyük bir şok” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve çıkışında güven verici ifadeler kullanmak istese de, Trump G7 zirvesi için Sicilya yolunu tutmuştu bile.

Stoltenberg, Trump’ın kelimelerini söylemekten sakınmadığını ancak NATO’ya açık destek verdiğini belirtti.  Trump, NATO’ya 2018 yılında Avrupa’daki Amerikan askerlerinin konuşlanmasına ayırdığı bütçeyi yüzde 40 arttırmasını öneriyor.

NATO üyelerinin “terörizme ortadan kaldırmaya” çağıran Trump, göç konusunda “Sert ve tetikte olmalıyız” dedi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i sert ifadelerle eleştirdi.

Trump, savunma harcamaları konusunda 28 üye ülkeden 23’ünün halen yapması gereken katkıyı yapmadığını söyledi.  AB Başkanı NATO üyesi ülkelerinin askeri bütçesini 2024 için belirlenen yurt içi gayrı safi milli hasılasının yüzde 2’sine çıkarmasını istiyor.