Trump: Almanya NATO’ya yüklü miktarda borçlu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Almanya arasında askeri harcamalara ilişkin başlayan tartışmalar devam ederken, Donald Trump’dan Almanya’ya yine ‘NATO’ya çok borçlu’ olduğu mesajı geldi.

Cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump’ın soğuk tavır sergilediği gözlemlenmiş ve özellikle göçmenler ile ekonomik konulardaki anlaşmazlık noktalarının olduğu basına yansımıştı.

Ancak iki ülke arasında şimdi de hem NATO kapsamında hem de ABD’nin Almanya’daki askeri varlığının neden olduğu maliyet konusundaki anlaşmazlıklar gün yüzüne çıkıyor.

Twitter’den bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Merkel’le yaptığı görüşmenin ‘iddia edilenin aksine çok iyi geçtiğini’ yazarken, askeri harcamalar konusundaki eleştirilerini dile getirmesi dikkat çekti. Trump, Almanya’nın NATO üyeliği kapsamındaki askeri harcamalarının arttırılması gerektiğini yineledi.

Almanya’nın NATO’ya ‘yüklü miktarda borçlu olduğunu’ yazan Trump, ABD’nin ‘Almanya’ya sağladığı savunma dolayısıyla daha fazla ödenmesi gerektiğini’ de savundu. Trump’ın bununla Almanya’daki ABD askeri üslerini kastettiği biliniyor.

Trump ile Cuma günü Washington’da görüşen Angela Merkel ise, ülkesinin NATO’ya daha fazla fon aktarması gerektiğini kabul ettiklerini söylemişti. Merkel, savunma harcamalarının geçtiğimiz yıl yüzde 8 arttırıldığını söylerken, savunma bütçesinin 2024’e kadar milli gelirin yüzde 2’sine denk gelecek şekilde arttırılacağını kaydetmişti.

Donald Trump seçim kampanyası boyunca NATO’nun artık ‘işlevsiz’ kaldığını söylemiş ve diğer üye ülkelerin daha fazla harcama yapması gerektiğini savunmuştu.