Trump: Çin ile köprüleri atmak seçenekler arasında

Çin ile gerginliğin had safhaya ulaştığı ABD’de Başkan Donald Trump, bu ülke ile ‘köprülerin tümüyle atılabileceği’ tehdidinde bulundu. 

Seçim sürecine yaklaşılan ABD’de Donald Trump’ın Çin ile gerginlik siyasetini tırmandırma politikasının süreceği görülüyor. Geçtiğimiz gün Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’in yaptığı olumlu açıklamalara karşın Trump’ın ‘köprüleri atma’ mesajı dikkat çekiyor.

Lighthizer, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi’ndeki bilgilendirme oturumu sırasında Çin ile Aralık ayında imzalanan ve ticari savaşları sonlandıran anlaşmaya uyulduğunu söylemişti. Lighthizer, Pekin yönetimiyle köprülerin atılması seçeneğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yıllar önce belki bir seçenekti ama şu aşamada bunun akıllıca bir politika olduğunu düşünmüyorum” demişti.

Ticaret Temsilcisi’nin ifadelerine dair açıklama yapan Donald Trump, tam tersi bir politikaya hazır olduğu mesajını verdi. Twitter’den yazan Trump, “Belki de benim daha net olmamam nedeniyle bu Sayın Temsilci’nin (Lighthizer) hatası değildi ama ABD Çin ile köprülerin tümüyle atılması gibi bir siyasi seçeneği, ‘farklı şartlar altında’ bir seçenek olarak bulunduruyor” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Trump’ın dış ticaret açıığını gerekçe göstererek 2018’de başlattığı ticaret savaşlarıyla giderek gerginleşmişti. Trump’ın Çin’e getirdiği ve Pekin’in de aynı yöntemle cevap verdiği ek ithalat vergilerinin kaldırılmasını öngören anlaşma bir buçuk yıllık gerginlikten sonra Aralık ayında imzalanmıştı. Ancak yeni tip korona virüsünün başladığı ülke olan Çin’e yönelik suçlamalarıyla ilişkiler son aylarda daha da gerilmişti.