Thunberg adını ve fotoğrafını kullananlara savaş açtı

Dünya çapında öğrencileri iklim değişikliğine karşı harekete geçiren genç aktivist Greta Thunberg adını ve fotoğrafını kullanarak hediyelik eşya basılmaması için harekete geçti.

İklim değişikliğine karşı başta Avrupa olmak üzere ve birçok ülkede öğrencilerin sokağa çıkmasını sağlayan ve önceki gün 17 yaşına giren İsveçli aktivist Greta Thunberg dünyada artık sembol bir isim. Bunu göre bazı firmalar ise daha fazla ticari kazanç elde etmek için Thunberg’in adını ve fotoğrafını kullanarak hediyelik eşyalar basıyorlar.

Fincandan tişörte, telefon kapından oyunca bebeklere birçok söktürün “obje” olarak kullanmaya başladığı Thunberg bu durum karşısında oldukça rahatsız. Thunberg geçtiğimiz Ağustos ayında “Ben adımı kullanması için hiçbir şirkete veya organisazyona vermedim, adımı ve ismimi kullananlara kanmayın” çağrısı yapmıştı.

Ancak Thunberg’in bu açıklamasına rağmen hala adı ve fotoğrafı kullanılarak eşyalar basılıyor, hatta onun adıyla Avrupa’da emlak ve sigorta şirketleri de artık var. Üstelik Thunberg’in yüzü kullanılarak üretilen eşyalar fahiş fiyatlara satılıyor. Örneğin Thunberg’ yüzünün resmedildiği oyuncak bebek 81 Euro’ya ve küçük heykel 40 Euro’ya, üzerinde isminin yazıldığı şapka 30 Euro’ya piyasaya sürülüyor.

THUNBERG’DEN AB BAŞVURU

Greta Thunberg ise bu durum karşısında çareyi Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO)’ye başvurmada buldu. Thunberg avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruda isminin tescillenmesini isteyerek, adını ve fotoğrafını kullananlar hakkında yasal işlem başlatılmasını talep etti.

2018 yılında 15 yaşındayken Greta Thunberg, İsveç parlamento binasının önünde kendi hazırladığı "İklim için okul boykotu" yazılı pankartla oturarak eylemine başlamıştı. Siyasilerin iklim değişiklikleri karşısında acil tedbirler almasını isteyen Thunberg’e destek kısa bir sürede küresel bir boyut kazanmıştı.