Tayland'da onbinler reform istiyor

Taylan'da onbinlerce kişinin monarşide reform ve tutsakların serbest bırakılması talebiyle yaptığı eylemler devam ederken, Başbakan Prayut Chan-O-Cha, parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Çoğunluğu gençlerden oluşan onbinlerce kişi geçen hafta, 4 kişiyi aşan toplanma yasaklarına rağmen Bangkok sokaklarına çıktı.

Başbakan yaptığı açıklamada, "Bu sorunu çözmek için olağanüstü oturum yapılmasını istiyoruz" dedi.

Başbakan, "Eylemcilerden de barışçıl bir şekilde toplanmalarını istiyorum. Hükümet zaten bazı tavizler verdi" diye ekledi.

Pazar günü, polise göre 20 bin kişi, yerel medya ve organizatörlere göre çok daha kalabalık bir kitle başkentte eylem yapmıştı.

Lidersiz ve ani gelişen bu hareket, 2014'te darbe ile iktidara taşınan eski general Başbakan'ın istifasını ve seçimlerde askerleri öne çıkaran mevcut anayasada revizyon yapılmasını istiyor.

Toplumsal hareket, Kral ve ailesine hakarete üç ila 15 yıl hapis cezası getiren yasanın da iptal edilmesini talep ediyor.

Eylemciler ayrıca, kısa bir süre öncesine kadar bir tabu olan monarşide de reform istiyor.

Eylemler başkentin dışına da yayılmaya başladı. Pazar günü bir çok kentte küçük gruplar eylem yaptı.

Başbakan bu Pazartesi günü yaptığı açıklamada hükümetin monarşiyi koruması gerektiğini savunarak, "Bu tüm Taylandlıların görevidir" dedi.

Eylemler üç aydır sürüyor. Ancak geçen hafta, bir grubun "Açlık Oyunları" filmindeki üç parmak işareti ile selam vermesi ardından boyutlandı.

Cuma günü iki eylemci gözaltına alındı. Her iki eylemci de "Kraliçeye karşı şiddet eylemi" suçlaması ile 16 yıldan ömür boyu hapse mahkum edilebilir.

Cuma günü polis ile eylemciler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.