Taliban hareketi alıkoyduğu 160 sivili serbest bıraktı

Afganistan’da Taliban hareketi, alıkoyduğu 160’ı aşkın sivili Kurban bayramının ilk günü serbest bıraktı.

Taliban hareketi Pazartesi günü ülkenin kuzeyindeki Kunduz eyaleti yakınlarında, otobüsle başkent Kabil’e gitmekte olan 200 dolayında kişiyi alıkoymuştu.

Kunduz vilayet meclisi üyesi Gulam Rabani Rabani, “60’ı aşkın sivil sağlam bir şekilde evlerine dönebildi, ama en az 20 asker ve polis Talibanlar tarafından bilinmeyen bir yere götürüldü” dedi.

Talibanları iki komutanı da sivillerin serbest bırakıldığını doğrularken, aralarından biri amaçlarının sivilleri hedef almak olmadığını söyledi.

AFP’nin haberine göre adını vermeyen bir Taliban komutanı “Hükümete bir güçlü bir mesaj iletmek istiyoruz, çok sayıda saldırı düzenleyebilir ve onu her düzeyde yenebiliriz” dedi.

HÜKÜMETİN ATEŞKES ÇAĞRISI REDDEDİLDİ

Bu arada Taliban hareketi, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Kurban bayramından itibaren üç aylık ateşkes önerisini reddederek, saldırılara devam edeceklerini açıkladı.

Afganistan hükümeti, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Pazar akşamı yaptığı ateşkes çağrısına Talibanlardan bu Salı günü yanıt bekliyordu.

Cumhurbaşkanı, Afgan yönetiminin barış önündeki bütün engelleri kaldırdığını söylerken, Talibanları “İslam’ın değerleri ve ilkeleri temelinde barış görüşmelerine hazırlanmaya” çağırmıştı.

Bayramın ilk günü başkent Kabil’e yönelik Salı sabahı en az 10 roket atışı yapıldığı bildirildi. AFP’ye göre helikopterler eski kentteki bir cami yakınına ateş açtığını belirtirken, stadyum yakınlarında da yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı kaydedildi.

Bazı roketlerin diplomatik temsilcilikler ve hükümet binalarının da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarına düştüğü belirtildi. Bu saldırıları henüz üstlenen grup olmadı.