Tahran: ABD ‘ölçülü intikam’ talep etti

İran yönetimi, ABD’nin kendilerini arayarak, “ölçülü intikam” talep ettiğini açıkladı.

ABD’nin İran’daki çıkarlarını temsil eden İsviçre, ABD’nin bir mesajını İran’a ilettiklerini bildirdi. Mesajın içeriği hakkında bilgi verilmedi.

Ancak İran devlet televizyonuna göre Devrim Muhafızları’nın Yardımcı Komutanı Ali Fadavi, ABD’nin “Eğer intikam almak istiyorsanız, ölçülü yapın” dediğini söyledi.

Fadavi, Amerikalıların İran’ın vereceği yanıta karar verecek bir pozisyonda olmadığını belirterek, “Ağır bir intikam beklemeleri gerekiyor. Bu intikam İran ile sınırlı değil” dedi. Fadavi, İran’ın Ortadoğu’daki ittifaklarının “bu intikamı somutlaştırmaya hazır olduğunu” kaydetti.

İranlı komutan, ABD’nin bu mesajı nasıl kendilerine ilettiğine açıklık getirmedi.

İsviçre’nin yanısıra İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, İsviçreli elçinin Amerikalıların “gülünç bir mesajını” ilettiğini Cuma günü açıklamıştı.

ABD’ye Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Bağdat havaalanında Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi El Muhendis’i öldürmüştü. Toplam 5'i İranlı, 5'i Iraklı 10 kişi ölmüştü. 

Bunu üzerine İran yönetimi, “uygun yer ve zamanda ağır bir intikam alacakları” tehdidine bulundu.

Tehditler ardından NATO da Irak’taki eğitim faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı ve  yaptırımlara geri dönmesiyle başlayan gerilim, son haftalarda yeni boyutlar kazandı. 

Irak'ta Amerikan tesilerine yönelik artan roket atışlarını gerekçe gösteren ABD, ilkin Hizbullah Tugaylarını, sonra da İranlı generali hedef aldı. 

ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürdüğü saldırısından önce Hizbullah Tugayları’nın beş kampına bombardıman yapılmış ve aralarında komutanların da olduğu 25 milis ölmüştü.

ABD, Cuma akşamı Bağdat’ın kuzeyinde yeni bir saldırıda bulundu. Haşdi Şabi konvoyunun hedef alındığı saldırıda en az 6 kişinin öldüğü bildiriliyor. Saldırıda ilkin, Haşdi Şabi komutanlarının öldüğü belirtilmişti ancak Haşdi Şabi bunu yalanladı.