Tahran’a göre Trump ve tweetleri petrolü istikrarsızlaştırıyor

İran Petrol Bakanı Bican Namdar Zanganeh, ABD Başkanı Donald Trump’ı açıklamalarını ve Twitter üzerindeki mesajlarını “petrol pazarını istikrarsızlaştırmakla” suçladı.

Devlet televizyonuna konuşan Petrol Bakanı Zanganeh, “Bugünlerde petrol Sayın Trump’ın davranışlarına bağlı durumda” dedi.

Zanganeh, “Sayın Trump, her gün pazarda endişe yaratan yeni bir mesaj veya yeni bir ihtarda bulunuyor, veya OPEP (Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü) üyelerine çok hakaret içerikli talimatlar veriyor ya da başka ülkelere üretimi arttırmaları için talimat veriyor” diye ekledi.

Petrol Bakanı, Trump’ın bu davranışlarının sözkonusu ükelerin halklarına ve ulusal egemenliklerine hakaret olduğunu belirtirken, “Bu aynı zamanda pazarı istikrarsızlaştırıyor” dedi.

Trump, attığı son tweette “OPEP tekeline” seslenerek, yakıt fiyatlarının arttığı ve engellemek için bir şey yapmadıklarını hatırlattı. ABD Başkanı, bir çok kez OPEP’i üretimi arttırmaya çağırmıştı.

Bir hafta önce de Trump yine Twitter yolu ile kendi talebi üzerine Suudi Arabistan’ın petrol üretimini arttırmaya karar verdiğini söylemişti.

Petrol ülkeleri İran ve Suudi Arabistan, OPEP ülkeleri arasında yer alıyor. Petrol fiyatları artarken her iki ülke, 22 Haziran’da kolektif olarak, pazarların ısınmasına karşı petrol üretiminin günde 1 milyon varile çıkarma kararı almıştı.

Trump’ın tweetleri ardından Zanganeh OPEP Başkanı’na bir mektup yazarak, üye devletlerin taahhütlerine saygı göstermeleri ve OPEP’in birlik ve bağımsızlığını sabote edebilecek tek taraflı tüm tedbirlerden kaçınmaları gerektiğini söylemişti.