Suudi Arabistan, Lübnan Büyükelçisi'ni sınır dışı etti

Suudi Arabistan, Lübnanlı bir bakanının "aşağılayıcı" diye nitelendirdiği yorumları üzerine Lübnan Büyükelçisi'ni sınır dışı etti.

Suudi Arabistan, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi'nin Yemen savaşına yönelik eleştirel yorumları nedeniyle Lübnan'ın büyükelçisini sınır dışı etti. 
Bakan'ın sözlerini "aşağılayıcı" diye nitelendiren Suudi Arabistan, ayrıca Lübnan'dan yapılan ithalatı tamamen yasakladı.
Kuveyt ve Bahreyn de Suudi Arabistan ile dayanışma içinde büyükelçileri sınır dışı ederken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Lübnan büyükelçisine nota verdi.
Ağustos ayında kaydedilen ve bu hafta yayınlanan bir röportajda Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi, Yemen'deki savaşı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin saldırganlığı olarak nitelemişti.
Kordahi röportaj kaydedildiği sırada Bakan değildi. Kordahi, röportajda Yemen'deki savaşın "nafile" olduğunu ve Husilerin nefsi müdafaa yaptıklarını savunmuştu.
Lübnan hükümeti Kordahi'nin görüşlerinin hükümetin duruşunu yansıtmadığını açıkladı.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Riyad'ın kararından üzüntü duyduğunu ve kararı gözden geçirmesini umduklarını belirtti. 
Arap Birliği de iki ülke ilişkilerinin bozulmasından endişe duyduklarını açıkladı ve Körfez ülkelerini "çökmekte olan Lübnan ekonomisi üzerinde daha fazla olumsuz etkiyi önlemek için alınması önerilen önlemler üzerinde düşünmeye" çağırdı.
Bu arada Umman ve Katar, ambargo çağrısında bulundu. İki ülke, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile birlikte Körfez İşbirliği Konseyi üyesidir.
7 yıldır, çoğunlukla Sünni Müslüman Arap devletlerinden oluşan Suudi liderliğindeki askeri koalisyon, Yemen'deki Husi Şii Müslüman isyancı hareketine karşı savaşıyor.
Hem Suudi Arabistan hem de isyancılar, Yemen'deki iddia edilen vahşet nedeniyle uluslararası eleştirilerle karşı karşıya kaldı.
İran destekli Şii Hizbullah'ın Lübnan'da son yıllarda yeniden güç kazanması nedeniyle Suudi Arabistan ile Lübnan arasında tansiyon yüksekti.
Lübnan ciddi bir siyasi ve ekonomik krizin içinde. Beyrut'ta mezhepsel bağlılıklara göre kurulan hükümet zayıflamış ve işlevsiz durumda ve Lübnan halkı daha fazla darbenin ülkenin devrilme noktasına geleceğinden korkuyor.