Suudi Arabistan’da kadın çalışanlara daha uzun doğum izni
Suudi Arabistan, İş Kanunu'nda kadın çalışanların doğum izni sürelerini uzatan önemli bir değişikliğe gitti.
Suudi Arabistan, İş Kanunu'nda kadın çalışanların doğum izni sürelerini uzatan önemli bir değişikliğe gitti.
İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı tarafından duyurulan yeni değişiklikler, 16 Şubat tarihli kanun metninde yer almakta olup perşembe günü itibariyle resmen yürülüğe girdi.
Yeni yasaya göre, kadın çalışanların doğum izni 12 haftaya çıkarıldı. Bu sürenin altı haftası doğumdan sonra kullanılmak zorundayken, diğer altı haftası çalışanın tercihine bağlı olarak doğum tarihinden dört hafta önce başlayabilecek.
Ayrıca, çalışanın talep etmesi halinde izin bir ay daha ücretsiz olarak uzatılabilecek. Eğer çocuk hasta ya da engelli doğarsa, kadın çalışanlara ek bir ay daha ücretli izin hakkı tanınacak.
Bu değişiklikten önce Suudi Arabistan'da doğum izni süreleri toplamda 10 haftaydı ve bu süre doğumdan önce ve sonra olmak üzere ikiye bölünüyordu.
İŞ KANUNU’NDAKİ DİĞER DEĞİŞİKLİKLER
Yeni yasayla birlikte fazla mesai, ihbar süresi ve deneme süresi gibi konularda da değişiklik yapıldı. İşverenler, çalışanlarına fazla mesai ücretlerini, ek izin vererek telafi edebilecek.
Ayrıca, açık uçlu sözleşmelere ilişkin olarak, çalışanların işten ayrılma tarihinden en az 30 gün önce, işverenlerin ise iş sözleşmesini feshinden 60 gün önce ihbarda bulunması gerekecek. Yeni iş girişleri için deneme süresi de 90 iş gününden 180 güne çıkarıldı. Bunun yanı sıra, işverenlerin artık çalışanlarına konaklama ve ulaşım sağlama ya da nakit ödenek verme yükümlülüğü getirildi.
‘DAHA CAZİP’ İŞ GÜCÜ PİYASASI HEDEFİ
Suudi Arabistan İnsan Kaynakları Bakanlığı, bu değişikliklerin çalışan haklarını güçlendirmeyi ve krallıkta "daha cazip" bir işgücü piyasası yaratmayı amaçladığını belirtti.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın liderliğindeki Suudi Arabistan, kadınlara tek başına araba kullanma ve seyahat etme gibi haklar tanımış olsa da, insan hakları ihlalleri konusundaki eleştirilere maruz kalmaya devam ediyor.
REFORMLARA RAĞMEN DEVAM EDEN SÖMÜRÜ
Özellikle, feminist aktivistlere ve muhaliflere yönelik baskılar nedeniyle krallık uluslararası STK'lar tarafından düzenli olarak eleştiriliyor. Bunun yanı sıra, çoğunlukla Hintli, Pakistanlı ve Filipinli göçmen işçilerin oluşturduğu düşük maaşlı ve zor koşullarda çalışan yüzbinlerce kişi, yasal reformlara rağmen işverenlerine bağımlı olmaya devam ettiklerini söylüyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlar, Suudi Arabistan'daki mevcut iş yasalarının hala sömürücü nitelikte olduğunu ve çalışanların haklarını yeterince korumadığını vurguluyor.
EV İŞÇİLERİ FAYDALANAMAYACAK
Yeni yasalar göçmen işçileri de kapsasa da, ev işçileri bağımsız bir mevzuata tabi olduğu için bu değişikliklerden faydalanamayacak.