Suriye’nin kıyı kentinde ilk kez İsrail’den hava saldırısı

İsrail ilk kez Suriye kıyısında Banyas kasabasını hedef alan bir hava saldırısı düzenledi. İran yanlısı olduğu belirtilen grubun bir üyesinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), "İsrail'in Banyas'ta İran'a bağlı bir grubun yaşadığı villaya düzenlediği muhtemel bir hava saldırısı sonucunda cuma günü şafak vakti üç şiddetli patlama meydana geldi” dedi.

SOHR’a göre Banyas kasabasının iç kesimlerini hedef alan saldırı ilk kez gerçekleşti ve tamamen yerle bir olan villada Suriyeli olmayan bir kişi öldü.

İsrail ile Filistinli Hamas arasında Ekim 2023'te Gazze'de başlayan savaştan bu yana İsrail Suriye'ye yönelik saldırılarını tırmandırdı.

Bu saldırılar Hamas'ın müttefiki olan Lübnanlı Hizbullah da dâhil olmak üzere İran'a yakın olarak değerlendirilen grupları hedef alıyor.

SOHR Çarşamba günü de bir Hizbullah savaşçısının, Suriye-Lübnan sınırı yakınlarında İsrail'in insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürüldüğünü duyurmuştu.

İsrail Çarşamba ve perşembe günleri Şam yakınlarındaki hedeflere de saldırılar düzenlemişti.

SOHR, aralarında Hizbullah'ın da bulunduğu İran yanlısı gruplara ait mevzilerin hedef alındığını ve iki savaşçının öldürüldüğünü bildirdi.

İsrail ordusu 2011 yılında komşu ülkede iç savaşın başlamasından bu yana Suriye'de yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.

İsrail, düzenlediği bu saldırılar hakkında nadiren açıklama yapıyor ancak ezeli düşman olarak gördüğü İran'ın sınırına yerleşmesine izin vermeyeceğini sık sık belirtiyor.