Suriye’nin güneyinde şiddetli çatışmalar var

Suriye’nin güneyinde kararda şiddetli çatışmalar yaşanırken, Rusya da havadan bombardımanda bulundu.

Çatışmalar, Dera bölgesinde DAİŞ çetelerinin elindeki bir alanda yaşanıyor. Suriye rejimi ile diğer silahlı gruplar arasında geçen Cuma günü varılan anlaşmadan sonra, diğer alanlarda ise sessizlik hakim. Anlaşma kapsamında silahlı gruplar, bölgenin kontrolünü rejime vermişti.

Rusya’nın yoğun bombardımanı sonucunda yapılan anlaşmadan sonra DAİŞ çetelerine bağlı bir grup olan Halid bin El Velid Ordusu, anlaşma kapsamına alınmadı. Bu çete yapılanması, Ürdün ve İsrail işgalindeki Golan platosu ile olan sınır yakınında üslenmiş durumda.

Yarmuk’a bağlı Het Beldesi’nde DAİŞ çeteleri ile bölgedeki diğer silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanırken, rejim güçleri ile DAİŞ arasındaki çatışmalar ise Siweda’da yoğunlaşıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre DAİŞ bağlantılı çetenin Het Beldesinde ilerleme sağladığını duyurdu. Rus hava kuvvetleri, Halid bin Velid grubunu işgalindeki Yarmuk kırsalı ve Sehim El Colan beldesini bombalıyor.

Gözlemevine göre Yarmuk kırsalında şu ana kadar 30 bin dolayında sivil çatışmalar arasında mahsur kaldı. Çetelerin, sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı bildiriliyor.

Çatışmalar, İsrail’in işgalindeki Golan platosu ile olan sınır hattında 10 kilometre mesafede, Ürdün sınırına 4 kilometre mesafede yaşanıyor. DAİŞ çeteleri Zayzun beldesine de top atışlarında bulundu. Bu beldede Salı günü, rejim güçleri ve diğer silahlı gruplara yönelik düzenlenen intihar saldırısında 14 kişi ölmüştü.

Suriye rejimi Dera’ya yönelik operasyonlarını 19 Haziran’da yoğunlaştırmıştı. Çatışmalar nedeniyle BM’ye göre 200 bin kişi Suriye ve İsrail arasındaki sınıra sığındı. Suriye rejimi, Rusya ve İran’ın desteği ile ülkenin yüzde 60’ında kontrolü sağlamış bulunuyor.