Suriye hava üssüne saldırı, İsrail suçlandı

Suriye’de T-4 hava üssüne yönelik hava saldırı düzenlendiği bildirildi. Şamlı yetkililer, İsrail’i sorumlu tuttu.

Suriye rejimi haber ajansı Sana’ya göre Pazar akşamı Humus bölgesindeki T-4 hava üssüne yönelik saldırı gerçekleşti. Suriyeli askeri kaynaklar, “Hava savunma sistemlerimiz bir İsrail saldırısına yanıt verdi ve T-4 havaalanını hedefleyen iki füzeyi vurdu” dedi. Aynı kaynaklar, bir uçağın da darbe aldığını ve diğer uçakların Suriye hava sahasını terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman, AFP’ye yaptığı açıklamada T-4 havaalanı ve çevresinin bombalandığını doğrularken, bombardımanın muhtemelen hava üssündeki İranlı savaşçıları hedeflediğini belirtti.

Gözlemevi, Suriye ordusu ve İranlı güçlerin yanısıra, Lübnan Hizbullahı’nın da ayı hava üssünde bulunduğuna dikkat çekti.

9 Nisan günü, T-4 üssüne füze saldırısı gerçekleşmiş ve 7’si İranlı 14 kişi ölmüştü. İran, Suriye ve Rusya saldırıdan İsrail’i sorumlu tutmuştu.

10 Şubat günü İsrail, Suriye’ye yönelik büyük bir saldırı gerçekleştirerek, 12 hedefi vurduklarını açıklamıştı. İsrail, ilk kez resmi olarak İran hedeflerini de vurduklarını belirtmişti. Bu saldırı sırasında, Suriye hava savunma sisteminin hedefi olan bir F-16 İsrail uçağı düşmüştü.

İsrail ordusu Suriye savaşının başladığı 2011’den bu yana Suriye ordusu, bu ülkedeki Hizbullah güçleri ve İranlı güçleri bombalıyor. Ancak saldırıların çoğuna ilişkin herhangi bir açılama yapılmıyordu. İsrail hükümeti, Suriye’de İran’ın askeri varlık göstermesine izin vermeyeceğini sık sık ifade ediyor.

İsrail ile Suriye, remi olarak savaş halindeler. İsrail güçleri 1967 yılında Suriye’nin Golan platosunun bir kısmını işgal etmiş ve 1981’de kendisine bağlamıştı.