Suriye denklemine düşen Rus uçağı: Neler oldu?

Suriye’de Pazartesi akşam bir Rus uçağı “dost ateşinde kazara” düştüğü açıklandı. Bu “kaza”, Moskova-Tel Aviv hattında krize neden oldu. Uçağı, Suriye düşürdü. İsrail, Tahran ve Şam’ı suçladı. Moskova öfkeli. Uçak nasıl düştü?

İsrail savaş uçakları Pazartesi akşamı Lazkiye yakınlarında bazı hedefleri bombaladı. Bu sırada bir Rus keşif uçağı Akdeniz üzerindeyken açılan ateşin hedefi oldu ve düştü. 15 Rus askeri öldü.

Kısa bir süre sonra uçağın, İsrail füzelerini engellemeye çalışan Suriye hava savunma sistemleri tarafından “kazara” düşürüldüğü ortaya çıktı. Bu olay, İsrail ile Rusya arasında gerilime neden olurken, Şam rejimi ve ittifakı Rusya arasında yaşanan en ağır olay olarak da kayda geçti.

ESAD, İSRAİL’İ SUÇLADI

Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, Çarşamba günü yaptığı açıklamada uçağın vurulmasından İsrail’i sorumlu tuttu. Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir başsağlığı mektubu gönderen Esad, “Bu talihsiz olay, İsrail kibri ve ahlaksızlığının bir sonucudur” dedi.

Esad, Sana haber ajansında yayınlanan mektupta, “Böylesine trajik olayların ne sizi ne de bizi, terörizme karşı mücadeleyi sürdürmede alıkoymayacağına inanıyoruz” dedi.

İSRAİL HEYETİ MOSKOVA YOLUNDA

Olaydan Suriye rejimi ve İran’ı sorumlu tutan İsrail ise Rusya ile yaşanan gerilimi yatıştırmak amacıyla Moskova’ya gitmek için bir heyet oluşturdu. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Amikam Norkin, bu heyetin Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece yaşanan durumun tüm yönleriyle ele alındığı bir rapor sunacağını belirtti.

PUTİN YUMUŞATTI: TRAJİK RASTLANTISAL KOŞULLAR

Rus yetkililer ilk açıklamalarında İsrail savaş uçaklarının Rus keşif uçağının arkasına gizlendiği ve uçağın düşmesindeki tüm sorumluluğun İsrail’de olduğunu belirttiler. Vladimir Putin daha sonra yaptığı bir açıklamada “Trajik rastlantısal koşullar zinciri” ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yapan Putin, yine de İsrail hava kuvvetleri tarafından düzenlenen bu tür operasyonların Suriye egemenliğini ihlal ettiği tepkisinde bulundu.

Netanyahu, 15 Rus askerin ölümüne ilişkin üzüntüsünü belirtmekle birlikte, Suriye’de İran’a karşı harekete geçmeye hazır olarak kalmaya devam edeceklerini belirtti. İsrail, son aylarda Suriye’de rejime ve ittifakı İran’a karşı saldırılarını arttırdı.

İSRAİL’E GÖRE RUS UÇAĞI OPERASYON BÖLGESİNDE DEĞİLDİ

İsrail, İran’ı Suriye’yi İsrail’e karşı bir levye olarak kullanmakla suçluyor. İsrail medyasına göre Moskova’ya gidecek heyet ayrıca, İran’ın Hizbullah’a yönelik stratejik silah transferinin devam ettiğine dair bilgiler de sunacak.

İsrail uçaklarının Rus keşif uçağının arkasına sığındığı yönündeki iddiaları da yalanlayan İsrail devleti, Rus uçağının operasyon bölgesinde olmadığını belirtiyor. Tel-Aviv’e göre, Rus uçağı İsrail uçakları kendi üslerine döndükten sonra vuruldu.

Karşılıklı bu suçlamalar ve açıklamalar ardından, yanıt bekleyen bir çok soru kalıyor. Uçağın nasıl ve hangi koşullarda düşürüldüğü halen karmaşık bir durum olarak kalmaya devam ediyor. İsrail neden saldırdı, Rus uçağı neredeydi, uçağın vurulması "kaza" mıydı, tüm bu karmaşada İran ne yapıyordu?