Sudan’da öfke büyüyor: Gazeteciler de greve gitti

Sudan’da ifade özgürlüğünü savunan gazeteciler, hükümetin ekmeğe zammı protesto eden göstericilere yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla greve gitti.

Sudan’da, 19 Aralık’tan bu yana başkent Hartum dahil 10 dolayında kentte, ekmek fiyatının üçe katlanmasına karşı protesto eylemleri yapılıyor.

ONLARCA ÖLÜ VAR

Eylemler, bu sosyal taleplerin de ötesine geçerek, 1989’dan beri iktidarda olan Ömer El Beşir rejimin düşmesini istiyor.

Yetkililer, eylemlerin başından bu yana 8 kişinin öldüğünü iddia ediyor, ancak Uluslararası Af Örgütü’ne göre 37 eylemci güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Hükümet koalisyonunda yer alan partilerden biri 17 kişinin öldüğünü belirtirken, bir muhalefet partisine göre 22 protestocu öldü.

GAZETECİLER ÜÇ GÜNLÜK GREVE ÇAĞIRDI

İfade özgürlüğünü savunan gayrı resmi grup Sudanlı Gazeteciler Ağı, yaptığı yazılı açıklamada “Hükümetin eylemcilere karşı şiddetini protesto etmek amacıyla 27 Aralık’tan itibaren üç günlük greve gidiyoruz” dedi.

Gazeteciler sık sık yetkili makamların baskısına maruz kaldıklarını belirtiyor. Sınır Tanımayan Gazetecilerin basın özgürlüğü sıralamasında Sudan, 180 ülke arasında 174’üncü sırada yer alıyor. Sudan istihbarat ve güvenlik servisleri (NISS), eylemcilere yönelik saldırılar düzenlerken, çok eleştirel haberler içeren gazetelere el koymaya kadar baskıyı vardırabiliyor.

KOMÜNİST PARTİ, REJİMİ DEVİRMEYE ÇAĞIRDI

Öte yandan protestocular ve muhalif gruplar, gelecek günlerde yeniden sokaklara çıkmaya çağırdı. Komünist Parti yaptığı yazılı açıklamada, “Sudan halkını rejimi yıkarak zafer elde edene kadar eylemlere devam etmeye çağırıyoruz” dedi. Komünist Parti’nin çok sayıda üyesi eylemlerde gözaltına alındı.

Komünist Parti, tüm muhalif partileri de birleşmeye ve bu toplumsal hareketi birlikte koordine etmeye çağırdı.

Savaş suçları nedeniyle hakkında yakalama emri de olan Sudan Cumhurbaşkanı, eylemleri yatıştırmak için gerçek reformlar yapma vaadinde bulunuyor.

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

2011’de Güney Sudan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte petrol rezervlerinin dörtte üçünü kaybeden Sudan’da, enflasyon yüzde 70’e çıktı, ulusal para dolar karşısında eridi. ABD’nin 2017’de Sudan’a yönelik ekonomik yaptırımları kaldırmasına rağmen, umut edilen ekonomik canlanma sağlanmadı.

Ülkedeki son protestolar, Ömer El Beşir iktidarında son 30 yılın en önemli tepkisi olarak görülüyor.

Ömer El Beşir, 2010’dan bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yana savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemekle suçlanıyor. Buna rağmen iki kez ülkenin başına seçildi. En son 2015’te yüzde 94,5’lik oy oranı ile seçildi. El Beşir, anayasada değişiklik yaparak, üçüncü kez aday olmaya hazırlanıyor. Beşir ayrıca, ülkesinin kamu fonlarından 9 milyar doları cebe indirmekle de suçlanıyor.