Sudan’da darbe teşebbüsü

Sudan’da halk hareketi ile Askeri Konsey arasında geçiş süreci için anlaşma sağlanması ardından, darbe girişimi olduğu bildirildi.

General Cemal Ömer, Perşembe akşamı ulusal kanalda canlı yayında “Orduya bağlı subaylar ve askerler ile bazıları emekli olmak üzere ulusal istihbarat servisi üyeleri, bir darbe yapmak istedi” dedi.

General Ömer, ordunun darbeyi boşa çıkardığını belirterek, 12 subay ve 4 askerin gözaltına alındığını ifade etti. General, darbe teşebbüsünün ne zaman olduğu konusunda bilgi vermedi.

Askeri yetkili, darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu belirtmek için soruşturma yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Bu açıklama, halk hareketi temsilcileri ile yönetimi elinde bulunduran Askeri Konsey arasında, geçiş süreci konusunda anlaşma sağlanmasından sonrasına denk geldi.

General Ömer, “Sözkonusu olan Askeri Geçiş Konsey ile Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında Sudan halkının taleplerinin gerçekleştirilmesine doğru yolu açmayı hedefleyen anlaşmayı tıkama teşebbüsüdür” dedi.

Taraflar geçen Cuma günü anlaşma sağlandığını duyurmuşlardı. “Egemen Konsey” olarak adlandırılan geçiş sürecini yönetecek konsey, dönüşümlü olacak. İlk 18 as, bir asker başkanlığında, sonraki süreç ise sivil başkanlıkta olacak. Geçiş süreci üç yıl olarak öngörülüyor.

Bu girişime, Etiyopya ve Afrika Birliği arabuluculuk etti. Askeri Konsey’in şefi Abdul Fetah El Burbah, Cumartesi günü televizyonda yaptığı konuşmada “Askeri Konsey, yapılan anlaşmayı koruma ve uygulanmasını gözetmeyi taahhüt eder” demişti.

Sudan’da aylarca süren protesto eylemleri, ekmek fiyatlarının üçte katlamasına karşı başlamış, kısa bir sürede diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesi talebine dönüşmüştü. Protesto eylemleri sonucunda 11 Nisan günü Beşir rejimi düşerken, asker yönetime el koymuş ve Beşir’i tutuklamıştı.

O günden beri, Sudanlılar askeri yönetime karşı da sokakları bırakmadı. Askeri karargâh önünde 6 Nisan’dan itibaren önce Beşir rejimine karşı, sonra da askeri yönetime karşı yürütülen oturma eylemi, 3 Haziran’da kanlı bir şekilde dağıtılmıştı. Katliamda en az 128 kişi hayatını kaybetmişti.