GÖRÜNTÜLÜ

Stockholm'de onbinler DAİŞ'ı protesto etti

Cuma günü Stockholm'de gerçekleşen 4 kişinin yaşamını yitirmesi ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan saldırı Sergel Meydanı'nda onbinlerin katıldığı gösteriyle protesto edildi.

Halk sabahın erken saatlerinden itibaren saldırıya uğrayan mağazanın önüne yerleştirilen polis araçlarına çiçekler bıraktı ve mumlar yaktı.

Saat 14.00 sularında da saldırının yapıldığı yerin hemen yan tarafında bulunan Sergel Meydanı'nda toplanan onbinlerce kişi, DAİŞ saldırısını protesto etti.

Sanatçılar Sarah Dawn Finer ve Miriam Bryant'ın söylediği şarklılar eşliğinde el ele tutuşan kitleler, DAİŞ çetelerine karşı birlik, dayanışma ve mücadele mesajlarını verdi. Meydanın yapıldığı merdivenlere çiçekler konuldu ve mumlar yakıldı.

Gösteriye çok sayıda imamın da katılarak ellerinde gerçekleştirilen saldırıyı kınayan panktratlar taşıdıkları gözlendi. Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi de, DAİŞ çetelerinin saldırılarını kınayan bir pankrat taşıyarak gösteriye katıldı.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, yazılı bir açıklama yaparak 4 kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı kınadı. İsveç medyasına gönderilen açıklamada “Kürt halkı ölümle sonuçlanan sivillere yönelik saldırılara pek çok kez uğradı, saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyoruz. Saldırıdan zarar görenler ve aileleriyle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bu arada saldırı sırasında ölenlerin kimlikleri de belirlendi. Yaşamını yitirenlerden ikisi İsveç, diğerleri de İngiltere ve Belçika vatandaşı.

Polis, gösteriden hemen önce bir basın toplantısı yaparak kamuoyuna saldırgan hakkında elde ettiği bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Saldırıyı gerçekleştiren 2014 yılında İsveç'e gelerek iltica talebinde bulunan bir 39 yaşındaki Özbekistan vatandaşı. 2016 yılının aralık ayında iltica talebi reddedilen saldırgan, şubat ayından bu yana sınır dışı edilmesi için polis tarafından aranıyordu.

Polis yetkilileri, saldırganın bilgisayarı ve kaldığı evde çoğunluğu film 40 civarında dijital kanıt ele geçirdiklerini de söyledi. Sanığın polis sorgusunda eylemi gerçekleştirdiğini kabul ettiği daha önce İsveç medyasına yansımıştı.

Nice ve Berlin'den sonra Stockholm'deki terör saldırısının da kamyon kullanarak gerçekleşmesi taşımacılık yapan şirketleri harekete geçirdi. Taşımacılık şirketlerinin kamyonların kaçırılmasını ve başkaları tarafından kullanmasını engelleyecek teknik çözümler üzerinde çalışma başlattıkları belirtiliyor.

İsveç Taşımacık Sektörü Şirketleri yöneticisi Ulric Longberg, yeni teknik sayesinde kamyonları kaçırmanın mümkün olamayacağını ve kaçırılan araçların motorlarının kendiliğinden duracağını söyledi.