Sırbistan’da seçimleri aşırı sağcılar kazandı

Sırbistan'da yapılan seçimleri Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in liderliğini yaptığı aşırı sağcı Sırp İlerleme Partisi (SNS) kazandı.

Sırbistan'da 26 Nisan günü yapılması planlanan seçimler koronavirüs nedeniyle 21 Haziran’a ertelenmişti. 6 milyon 584 bin 376 seçmenin oy vermek için davet edildiği seçimlere katılım oranı muhalefetin boykotu nedeniyle yüzde 46’da kaldı. Bu rakam dört yıl önceki seçimlerde yüzde 56 olarak açıklanmıştı.

Oy verme işleminin şeffaf ve demokratik olmadığını belirten Sırbistan İçin Birlik (SzS)’nin boykot kararı aldığı dünkü seçimler popülist aşırı sağcı Sırp İlerleme Partisi (SNS)’nin zaferiyle sonuçlandı. SNS’nin liderliğini 2014 yılında başbakan, 2017’de ise cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Aleksandar Vucic yapıyor.

Yüzde 63,4’lük bir sonuçla partisini yeniden iktidara taşıyan Vucic, tarihi bir zafer elde ettiklerini belirtti. Seçim sonuçlarının açıklamasının ardından partisinin genel merkezinde taraftarlarına seslenen Vucic, daha önce hiç kazanmadıkları bölgeleri de kazandıklarını bildirdi.

ÜÇ PARTİ BARAJI GEÇTİ

Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS)’nin yüzde 10 ile ikinci olduğu seçimlerde Sırp Vatanseverler Birliği (SPAS) ise yüzde 4 oy elde etti. Ülkedeki 3'lük seçim barajını sadece üç partinin geçtiği dünkü seçimlerin ardından Vucic’in partisi SNS meclisteki sandalyelerin 180’ini alırken, SPS 30 ve SPAS ise 11 milletvekili çıkarabildi.

Covid-19 salgını sırasında Avrupa’da seçimlerin gerçekleştiği ilk ülke olarak tarihe geçen Sırbistan’daki oy verme işlemlerini uluslararası gözlemciler de yakından takip etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’in yanı sıra Avrupa Seçim İzleme Örgütleri Ağı (ENEMO)’nın gözlemci olarak izlediği seçimlerin ardından Vucic’in ülkenin geleceğini nasıl şekillendireceği merak ediliyor.

Aşırı sağcı bir çizgide siyaset yürüten Vucic dolaylı olarak ülkedeki birçok medya kuruluşunu yakın dostları sayesinde elinde bulunduruyor. Bir yandan Avrupa Birliği üyeliği için müzakereler yürüten Vucic diğer yandan da Rusya ve Çin ile de sıkı ilişkilerini sıcak tutmaya çalışıyor.