Sezar yasası yürürlüğe girdi

ABD, Suriye'ye karşı “ekonomik ve siyasi bir baskı kampanyasının” startını verdi.

Sezar yasası çerçevesinde aralarında Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad ve eşinin de olduğu 39 kişi ve kuruma karşı “ekonomik ve siyasi bir baskı kampanyası” başlatıldı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, “Bugünden itibaren Sezar yasasınca öngörülen yaptırımlar tamamen yürürlüğe giriyor. Esad rejimi ile kim iş yaparsa, dünyanın neresinde olursa olsun, seyahat kısıtlamaları ve mali yaptırımlarla karşı karşıya kalacak” diye tehdit etti.

Pompeo, “Çok sayıda yaptırım öngörüyoruz ve Esad ve rejimi, Suriye halkına karşı gereksiz ve sert savaşına son vermediği ve Suriye hükümeti siyasi bir çözümü kabul etmediği müddetçe durmayacağız” dedi.

Esad ailesinin çok sayıda üyesi yeni yatırımların hedefi oldu. Bazıları başka Amerikan listelerinde yer alıyordu. Ama eşi Esma Esad ilk kez yaptırımlara konu oldu.

Sezar yasası Aralık ayında ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanmıştı. Sezar yasası adını, 2013 yılında Suriye’dan kaçan askeri polis eski fotoğrafçısının kod adından alıyor. Sözkonusu fotoğrafçı rejimin cezaevlerindeki ağır ihlallere ilişkin 55 bin fotoğrafı kendisiyle birlikte kaçırmıştı.