Sanchez'den Katalanlara daha fazla özerklik sözü

İspanya’da sosyalist Pedro Sanchez, Katalanlara daha fazla özerklik statüsü için yeni bir referandum sözü verdi.

Haziran ayı başında iktidar geldikten sonra Katalonya’nın bağımsızlıkçı başkanı Quim Torra ile diyaloga geçen azınlık hükümetinin başındaki Pedro Sanchez, bu diyalogun daha fazla özerklik için yeni bir referandumla sonuçlanacağını kaydetti.

Sanchez, Cadena SER radyosuna yaptığı açıklamada “Katalonya özerkliğinin güçlendirilmesi için bir oylama. Bu bir otonomi referandumudur, kendi kaderini tayin hakkı değil” dedi.

Bu ifadelerle bağımsızlığı reddeden Sanchez, referandum için herhangi bir tarih vermezken, “Katalonya, mevcut durumda oylamaya sunmadığı bir statüye sahip, o halde siyasi bir problem var” dedi.

7.5 milyon nüfuslu Katalonya geniş bir özerkliğe sahip. 2006 yılında Katalanlar, José Luis Rodriguez Zapatero hükümeti döneminde referanduma gitmiş ve yüzde 73 oyla daha fazla özerklik ve “ulus” olarak tanınmayı kabul edilmişti.

Ancak bu referandumun sonuçları, 2010 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilmişti. Bu da Katalonya’da bağımsızlık taleplerinin daha da yükselmesine yol açmıştı.

Özerk bölge, 2017 sonbaharında ağır bir krizin merkezinde yer almıştı. Dönemin Katalan Başkanı Carles Puigdemont öncülüğünde 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu yapılmış ve merkezi hükümetin tüm engellemelerine rağmen ezici bir çoğunlukla kabul edilmişti.

Referandum ardından Katalonya Parlamentosu 27 Ekim 2017’de tek taraflı bağımsızlık ilan edince, muhafazakar merkezi hükümet Katalan parlamentosu ve hükümetini feshetti, bölgeyi vesayet altına aldı, bazı yetkilileri  tutukladı, Puigdemont dahil bir çok kişi de sürgüne gitmek zorunda kaldı.